Stáva sa vám, že vyberiete tanier z mikrovlnnej rúry a takmer si spálite prsty, zatiaľ čo jedlo je v niektorých častiach sotva vlažné? Ukážeme vám, kde robíte chybu, a poradíme vám, ako správne ohrievať hotové jedlá v mikrovlnnej rúre.
Obľúbené ohrievanie v mikrovlnnej rúre
Mikrovlnná rúra sa stala neodmysliteľnou súčasťou domácej kuchyne. Samozrejme, je to aj základný prvok v bistrách a reštauráciách. Ohrievanie jedla v mikrovlnnej rúre znižuje náklady na energiu a šetrí veľa času. Existuje niekoľko pravidiel používania mikrovlnnej rúry. Nie je možné ohrievať všetky potraviny, musí sa používať správny riad a úlohu zohráva aj to, ako tanier do mikrovlnnej rúry umiestnite.
Studené jedlo po vybratí z mikrovlnnej rúry
Hneď ako zapnete mikrovlnnú rúru, elektrická energia sa premení na elektromagnetické žiarenie. To spôsobí, že sa jedlo zohreje. Mikrovlnné žiarenie zvyčajne dopadá na potraviny rovnomerne. Ak sa však prúdenie naruší, tanier sa zohreje a jedlo zostane studené. Na vyriešenie tohto problému stačí mať na pamäti jednu dôležitú vec.
Správne umiestnenie taniera v mikrovlnnej rúre
Ako väčšina z nás umiestňuje tanier do mikrovlnnej rúry? Do stredu spotrebiča. Otáčanie taniera však spôsobuje, že stred zostáva takmer nehybný. Tým sa samotný tanier prehrieva a jedlo sa neohrieva rovnomerne. Preto je oveľa lepšie umiestniť tanier čiastočne k okraju. Otáčanie bude asymetrické a jedlo sa ohreje oveľa lepšie.
Čo nevkladať do mikrovlnnej rúry
V mikrovlnnej rúre nemožno ohrievať nič, čo je zakryté alebo zabalené v hliníkovej fólii. Problematické je aj zdobenie niektorých druhov riadu alebo niektorých druhov farieb, ktoré sú na porceláne. Platí to najmä pre lacné kusy riadu. Nevhodný riad spoznáte podľa iskrenia v rúre alebo podľa tenkých tmavých chĺpkov na farbe taniera. Samozrejme, do mikrovlnnej rúry nepatrí nič kovové ani niektoré druhy plastov.