Tajná prísada, ako si uvariť tú najlepšiu kávu, akú ste kedy pili

kava citron
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Šálka čiernej kávy ráno vám môže zachrániť náladu po ťažkom spánku. Tento aromatický nápoj je najlepšie pripraviť z čerstvo zomletých zŕn. Skupina vedcov sa vyjadrila k tomu, ako správne pripraviť čiernu kávu. Podstatný rozdiel je v tom, ako sa zrná melú pred varením. Jeden prídavok všetko zmení.

Malá čierna alebo káva s prísadami – ktorá verzia tohto aromatického nápoja je vaša obľúbená? Základom každej z nich je dobre pripravený nálev z mletých kávových zŕn. Hoci má každý svoje vlastné preferencie, oplatí sa z času na čas zmeniť spôsob prípravy kávy. Začnite s malými zmenami, ktoré vám nezaberú veľa času, ale môžu úplne zmeniť chuť nápoja.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Kedy piť kávu, aby prospela zdraviu? Odborník radí, prečo je toto najlepší čas

Odteraz budete mlieť kávu len týmto spôsobom

Po nasypaní kávových zŕn do mlynčeka sa na chvíľu zastavte a uchopte kanvicu. Do kávy pridajte minimálne množstvo vody a až potom začnite mlieť. Hoci to znie dosť zvláštne, presne to radia vedci, ktorí sa zaoberali rôznymi spôsobmi mletia kávy. Podľa nich pridanie tekutiny ovplyvňuje proces mletia. Pri mletí suchých zŕn vzniká niečo ako elektrina pôsobiaca na častice, ktoré sa začnú zrážať. Pridaním tekutiny sa zníži trenie, takže chuť zostane intenzívnejšia.

Stojí za to vyskúšať túto metódu vo vlastnej kuchyni, pretože vodu má k dispozícii každý z nás a pokus o jej pridanie môže ešte viac prehĺbiť chuť nápoja. Vedci sa domnievajú, že mletie s vodou výrazne zlepšuje chuť, pretože zabraňuje nadmernému treniu zŕn o mlynček. Metóda bola testovaná na rôznych druhoch zŕn, ktoré sa počas mletia správali úplne odlišne v závislosti od ich pôvodu, ale pridanie vody vždy zlepšilo chuť.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Zasaďte ju v záhrade a kliešte u vás nenájdete

Mletie kávy s vodou má jednu veľkú nevýhodu, ktorú treba mať na pamäti. Nemôžete si pripraviť dužinu do zásoby, pretože ju v okamihu pokryje pleseň. To všetko je spôsobené pridaním tekutiny, ktorá vytvára dobré podmienky na rast plesní. Podobne je to aj v prípade mlynčeka, ktorý sa musí po každom mletí dôkladne umyť. Metóda bude nepríjemná pre tých, ktorí melú zrná vo väčšom množstve, aby ich mali vždy po ruke.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Šupky tejto zeleniny neznášajú mravce. Položte ich na miesto, kam nechcete, aby chodili

Ako uvariť dokonalú kávu?

Prípravu kávy možno rozdeliť do niekoľkých fáz. Prvou je výber kávových zŕn a ich správne mletie, najlepšie pomocou vody. Následne zrná preložte na filter a urobte prepad pomocou horúcej vody, ktorá má približne 92 až 95 stupňov Celzia. Varná voda zabíja prirodzenú chuť kávy, preto počkajte niekoľko minút, kým voda dosiahne správnu teplotu. Prelievanie vykonávajte pomaly, aby voda stihla obklopiť pomleté zrná a získať z nich všetku esenciu kávy. Ako vidíte, nepotrebujete kávovar za niekoľko tisíc, aby ste si vychutnali dokonalý nápoj.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *