Aj keď sa to mnohí stále snažia úspešne ignorovať, faktom je, že prepitné v službách je dnes absolútnym štandardom a tí, ktorí prepitné nedávajú, by nemali očakávať, že nabudúce dostanú naozaj dobré služby. Aj keď prepitné nie je predpísané, v skutočnosti sa počíta. Určitá základná suma by sa mala dať vždy a jej neposkytnutie sa považuje za veľmi neslušné.
Pravdou však je, že situácia v oblasti prepitného sa vo svete vyvíja. Niekde je podobná tej našej, inde ju však treba posunúť o niečo ďalej. Ak napríklad cenu len zaokrúhlite nahor, mohli by sa na vás pozerať veľmi nepríjemne.
Chorvátsko
Ceny v chorvátskych reštauráciách v posledných rokoch veľmi rýchlo stúpajú. Niektorí stravníci to bohužiaľ využili ako príležitosť dať menej prepitného. Majú pocit, že už dozreli. Ak reštaurácia zdražela o desať percent, nedávajú prepitné a majú pocit, že platia stále rovnako. Ak to však chcete praktizovať, radšej neustále meňte reštaurácie a nikdy sa tam nevracajte. Možno vás už ani neposadia. Inak sa v Chorvátsku očakáva, že prepitné bude predstavovať 10 až 15 % z ceny jedla.
Turecko
Ak je nejaká krajina, kde si naozaj potrpia na prepitné, je to Turecko. Takzvané prepitné sa dáva aj za úplné maličkosti. Ak vám v hoteli vezme kufor kuriér, mali by ste mu dať dve alebo tri eurá či doláre. Upratovačka tiež očakáva euro za upratovanie. V reštauráciách je zvykom dať približne 10 %. A pozor, ak nedáte prepitné, môžete sa stretnúť s nepríjemnou situáciou a personál vás môže konfrontovať.
Grécko
V Grécku nezabudnite dať prepitné. Môže vám to otvoriť cestu k nečakane lepším službám, než je štandard. Miestni obyvatelia sú radi odmeňovaní za svoju prácu, či už ide o hotelovú chyžnú alebo majiteľa malej taverny. Ak nebudete šetriť a prejavíte veľkorysosť, stále môžete zarobiť. Reštaurátor vám môže dať zadarmo dezert alebo dobrý nápoj.
Taliansko
Ak ste niekedy boli v Taliansku, možno ste si všimli, že niektorí reštaurátori si radi poistia prepitné tým, že ho uvedú priamo na účet. Tam vám potom môžu účtovať sumu nazývanú „poplatok za obsluhu“, najčastejšie 10 %. V tomto prípade nemusíte dávať prepitné, ale samozrejme môžete, ak chcete službu ešte viac oceniť. Mnohí ľudia si však mylne myslia, že prepitné je položka známa ako „coperto“ alebo couvert. V tomto prípade však nejde o prepitné, ale o pevne stanovenú sumu, ktorá sa účtuje napríklad za prestieranie alebo chlieb na stole.
Spojené štáty americké
Ak niekedy pôjdete do USA, pravdepodobne sa stretnete s úplne inou kvalitou služieb, než na akú ste zvyknutí z Európy. Personál tu žije prakticky len zo sprepitného, takže urobí všetko pre to, aby vám poskytol čo najlepší zážitok. Niekedy sa vám to môže zdať prehnané, ale skúste si to užiť. Má to však svoju cenu. Spropitné v Spojených štátoch alebo Kanade je vôbec najvyššie na svete a malo by sa pohybovať medzi 15 a 20 % z ceny vašej útraty. Niekedy sa prepitné pripočítava automaticky, často vo výške 18 % z ceny.