Takto zistíte, či je v sladkostiach pridaný hmyz. Dávajú ho už skoro všade

hmyz cokolada potraviny

O pridávaní hmyzu do potravín sa hovorí už nejaký čas. Toto riešenie, hoci je v súlade s predpismi Európskej únie, má svojich priaznivcov aj odporcov. Tu je niekoľko tipov, ako zistiť, či sa napríklad v čokoláde nachádza hmyz. Zistiť to môžete tak, že si pozorne prečítate etiketu.

Diskusia o jedení hmyzu má dva pôvody. Po prvé, začiatkom roka 2023 Európska únia pridala prášok cvrčka domáceho a larvy drozdov (v mrazenej, pastovitej, sušenej alebo práškovej forme) na zoznam tzv. nových potravín (nepoužívaných pred rokom 1997). Po druhé, v politickom priestore prebiehala ostrá diskusia o znižovaní spotreby mäsa. Mnohí ľudia sa vtedy začali obávať, že konzumácia chrobákov bude nariadená zhora. Medzitým sa spracovaný hmyz pridával do potravín vrátane sladkostí už dlhší čas. Výrobcovia to vôbec neskrývajú a informácie o obsahu hmyzu sú vždy uvedené na obale. Stačí si pozorne prečítať zloženie a vedieť, ako sú v ňom chrobáky označené.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Už nikdy nebudete prať na 40-tke. Opravár pračiek prezradil, aká je to chyba

Prečo sa hmyz používa v čokoláde?

Hoci si mnohí ľudia myslia, že jesť hmyz je nechutné, vedci sa domnievajú, že môže byť dobrou alternatívou mäsa. Obsahujú veľa bielkovín, ktoré sú potrebné na to, aby ľudské telo správne fungovalo. Ich chov si zároveň nevyžaduje toľko emisií uhlíka, spotreby energie a vody ako produkcia mäsa. Pre podniky, ktoré sa zaoberajú výrobou potravín, môže využívanie hmyzu znamenať značné úspory. Hmyz má tiež pomerne široké využitie. Môže sa používať na výrobu čokolády a iných cukroviniek, ale aj na pizzu, chlieb, cestoviny, omáčky, zeleninové jedlá, náhrady mäsa a nápoje podobné pivu a iné.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Pri sadení paradajok urobte tento jeden krok a táto úroda bude veľká a chutná

Ako sa označuje hmyz v čokoláde?

Hmyz sa do sladkostí pridáva už dlho, ale málokto si to uvedomoval. Všetko preto, že väčšina z nás nečíta zloženie výrobkov, ktoré kupujeme. Z tých, ktorí to robia, mnohí pravdepodobne nevedia, čo niektoré názvy a symboly znamenajú. Ak sa v čokoláde nachádza hmyz, tieto položky v zložení to naznačujú:

Acheta domesticus – to je latinský názov pre cvrčka domáceho;
Tenebrio molitor – z latinského názvu pre múčnatku;
Locusta migratoria – z latinského mena kobylka sťahovavá;
E904 – je označenie pre šelak, prírodnú živicu získavanú zo sekrétu lariev (stromových chrobákov);
E120 – označuje košenilu, farbivo z kaktusových lariev. Niekedy sa v zložení uvádza ako: „červený karmín“ alebo „karmín“.

One Reply to “Takto zistíte, či je v sladkostiach pridaný hmyz. Dávajú ho už skoro všade”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *