Na vyprážané jedlo sa nám zbiehajú slinky, ale komu sa potom chce riešiť nepríjemne zapáchajúci a nechutne špinavý sporák, že. Našťastie existuje niekoľko trikov, ako si vyprážanie spríjemniť a uľahčiť čistenie.
Prečo olej pri vyprážaní prská?
V skutočnosti to nie je olej, ktorý prská, ale vlhkosť, ktorá sa uvoľňuje z vyprážaných potravín. Tekutina sa pri kontakte s olejom uvoľňuje a vytvára parnú kapsu. Olej stúpa na povrch, kde bublina praskne.
Ako zabrániť prskaniu?
Najdôležitejším krokom je dôkladné vysušenie potravín. Čím menej vody obsahujú, tým menej budú prskať. Veľmi obľúbené je tiež umiestniť na panvicu ochranné sito. To prepúšťa výpary, takže sa nemusíme obávať zaparovania rezňov, ale neprepustí kvapky oleja.
Naše babičky to riešili najjednoduchšie. Smažili ich v dostatočne vysokých hrncoch, aby sa do nich zmestila tenká vrstva oleja, a potom sa nemuseli obávať, že znečistia celú kuchyňu. Pridávali tiež štipku soli priamo do oleja, pretože tá absorbuje vlhkosť.
A čo vôňa?
Ak ste ako ja, neradi vyprážate, pretože potom nemôžete niekoľko hodín vyvetrať zápach. Aj na tento problém existuje niekoľko riešení. V prvom rade je to odsávač pár. Ten by mal byť umiestnený priamo nad sporákom. Uistite sa, že je dostatočne silný a funkčný. A vždy ho zapnite. Pri vyprážaní zatvorte dvere, aby ste nezapáchali celý byt. Po vyprážaní otvorte okná a poriadne vyvetrajte. A ak do oleja na panvici nakvapkáte pár kvapiek citrónovej šťavy, budete mať šťavnatejšie mäso a vyprážanie nebude tak zapáchať.
Ocot ako pohlcovač zápachu
Keď vyprážate, postavte na neďaleký sporák hrniec s vodou a niekoľko lyžíc octu. Priveďte ho do varu. Para z octu dokáže spoľahlivo pohltiť pachy z vyprážania, pretože ocot je výborný pohlcovač pachov. Rovnaký trik môžete vyskúšať aj s citrónom. Namiesto niekoľkých polievkových lyžíc octu nakrájajte do vody niekoľko plátkov citróna.