Kiwi je jedným z najobľúbenejších a najľahšie dostupných exotických druhov ovocia v Poľsku. Jeho chuť si môžete vychutnať počas celého roka, čo je dôležité najmä na jeseň a v zime, keď už sezónne ovocie nie je dostupné. Ukazuje sa, že okrem sladkého vnútra je jedlá aj šupka.
Chlpatá, hnedá a nie veľmi hrubá šupka najčastejšie končí v odpadkovom koši. Jej vzhľad je síce odpudzujúci, ale je plne jedlá.
Navyše je zdravá a celkom chutná, keď sa presvedčíte, že ju máte jesť.
Je kivi zdravé?
Kivi je jedným z najlepších zdrojov vitamínu C, ktorý je nevyhnutný na posilnenie imunitného systému, boj proti infekciám a podporu zdravia pokožky.
Je tiež dobrým zdrojom draslíka, ktorý pomáha znižovať krvný tlak. Foláty, ktoré sa v ňom nachádzajú, sa podieľajú na syntéze telesných buniek vrátane červených krviniek.
Ak zjete 100 gramov kivi (čo je približne jeden veľký kus), pokryjete dennú potrebu vitamínu C na viac ako 100 %. Kivi môže zlepšiť kvalitu a dĺžku spánku, skrátiť čas potrebný na zaspanie a znížiť počet prebudení počas noci.
Štúdia na 24 dobrovoľníkoch, ktorí konzumovali dva kusy kivi hodinu pred spaním, ukázala, že toto ovocie zlepšilo čas zaspávania o 13 %, znížilo počet prebudení počas noci o polovicu a predĺžilo celkový čas spánku o 25 %.
Jedzte kivi so šupkou
Kivi so šupkou je bohatým zdrojom živín, najmä vlákniny, kyseliny listovej a vitamínu E. Konzumácia šupky môže zvýšiť obsah vlákniny o polovicu, kyseliny listovej o 32 % a vitamínu E o 34 % v porovnaní s konzumáciou len dužiny.
V šupke sa nachádza aj viac antioxidantov. Je to aj dodatočná dávka vitamínu C, draslíka a horčíka. Šupka kivi je bohatá na luteín a zeaxantín, ktoré sú nevyhnutné pre zdravé oči. Samozrejme, ak sa zdráhate chlpatej šupky, môžete ju pred konzumáciou pokojne olúpať. Nemusíte sa však báť, že by bola nejedlá.