Toto ovocie jedzte so šupkou. Toto to urobí s vašim telom

kiwi supka

Kiwi je jedným z najobľúbenejších a najľahšie dostupných exotických druhov ovocia v Poľsku. Jeho chuť si môžete vychutnať počas celého roka, čo je dôležité najmä na jeseň a v zime, keď už sezónne ovocie nie je dostupné. Ukazuje sa, že okrem sladkého vnútra je jedlá aj šupka.

Chlpatá, hnedá a nie veľmi hrubá šupka najčastejšie končí v odpadkovom koši. Jej vzhľad je síce odpudzujúci, ale je plne jedlá.

Navyše je zdravá a celkom chutná, keď sa presvedčíte, že ju máte jesť.

Je kivi zdravé?

Kivi je jedným z najlepších zdrojov vitamínu C, ktorý je nevyhnutný na posilnenie imunitného systému, boj proti infekciám a podporu zdravia pokožky.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Rýchlo si na oknách nastavte zimný režim. Ušetrí vám to veľa peňazí

Je tiež dobrým zdrojom draslíka, ktorý pomáha znižovať krvný tlak. Foláty, ktoré sa v ňom nachádzajú, sa podieľajú na syntéze telesných buniek vrátane červených krviniek.

Ak zjete 100 gramov kivi (čo je približne jeden veľký kus), pokryjete dennú potrebu vitamínu C na viac ako 100 %. Kivi môže zlepšiť kvalitu a dĺžku spánku, skrátiť čas potrebný na zaspanie a znížiť počet prebudení počas noci.

Štúdia na 24 dobrovoľníkoch, ktorí konzumovali dva kusy kivi hodinu pred spaním, ukázala, že toto ovocie zlepšilo čas zaspávania o 13 %, znížilo počet prebudení počas noci o polovicu a predĺžilo celkový čas spánku o 25 %.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Vytlačte citrón, pridajte ocot a soľ. Vyrobíte si domáceho pomocníka

Jedzte kivi so šupkou

Kivi so šupkou je bohatým zdrojom živín, najmä vlákniny, kyseliny listovej a vitamínu E. Konzumácia šupky môže zvýšiť obsah vlákniny o polovicu, kyseliny listovej o 32 % a vitamínu E o 34 % v porovnaní s konzumáciou len dužiny.

V šupke sa nachádza aj viac antioxidantov. Je to aj dodatočná dávka vitamínu C, draslíka a horčíka. Šupka kivi je bohatá na luteín a zeaxantín, ktoré sú nevyhnutné pre zdravé oči. Samozrejme, ak sa zdráhate chlpatej šupky, môžete ju pred konzumáciou pokojne olúpať. Nemusíte sa však báť, že by bola nejedlá.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *