Toto pridajte do hnojiva. Paradajky, cibuľa, uhorky aj paprika budú rásť ako o život

hnojivo
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Každý, kto pestuje zeleninu – či už profesionálne alebo amatérsky – by si mal uvedomiť význam používania hnojív pre vývoj sadeníc. Hnojenie vyživuje rastliny a zlepšuje stav pôdy, čím zabezpečuje bohatú úrodu.

Ako si však vybrať správne hnojivo? Mali by ste si vybrať hotové, alebo si ho pripraviť sami? Existuje toľko záhradníkov, koľko je receptov na prípravu zázračného odvaru. Existuje však recept na triviálne ľahko pripraviteľné a predovšetkým univerzálne hnojivo pre sadenice.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Do rána na Slovensku nasnežilo. Vysoké Tatry pokryla biela prikrývka

Čo je dobré hnojivo?

Na trhu je veľa hnojív na pestovanie rôznych rastlín. Oplatí sa však použiť recept na zmes, ktorá bude dobre fungovať pre najčastejšie pestovanú zeleninu – cibuľu, uhorky, paradajky alebo papriky.

Navrhované hnojivo obohatí sadenice o potrebné živiny, posilní korene rastlín a urýchli ich rast. Je užitočné najmä pri presádzaní, aby sa zabránilo vädnutiu.

Sadenice „ošetrené“ týmto hnojivom budú opticky silnejšie, zdravé a vyživené. To platí dokonca aj pre zvädnuté sadenice, ktoré sa okamžite zazelenajú. Na dosiahnutie tohto efektu potrebujete tri zložky, ktoré má doma každý.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Mravce to neznášajú. Nasypte im vec z kuchyne do mraveniska a zbavíte sa ich

Čo pridať do hnojiva?

V recepte prezentovanom na kanáli s názvom PLANTS na Youtube hrajú hlavnú úlohu ovsené vločky. Prečo? Pretože sú bohaté na minerály od železa cez horčík až po fosfor, ktoré vyživujú plodiny.

Pôda obohatená o látky obsiahnuté v ovsených vločkách získava lepšiu štruktúru vďaka rozvoju mikroorganizmov. To všetko výrazne urýchľuje a zlepšuje správny rast rastlín.

Ako pripraviť účinné hnojivo?

Druhou tajnou zložkou je… cukor, ktorý poskytuje energiu a stimuluje sadenice k lepšiemu rastu a zakoreneniu, urýchľuje metabolické procesy. Cukor tiež zvyšuje odolnosť sadeníc voči stresu spôsobenému napríklad presádzaním alebo nepriaznivými poveternostnými podmienkami.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Vlaky zo Slovenska do Chorvátska opäť jazdia: Nová linka Bratislava – Split aj s možnosťou prepravy auta

Na prípravu prírodného hnojiva stačí rozdrviť alebo zomlieť polievkovú lyžicu ovsených vločiek, zaliať ju 300 ml teplej vody a pridať polievkovú lyžicu cukru. Takto pripravený odvar sa premieša a uskladní pri izbovej teplote.

Po dvoch dňoch sa tekutina precedí a zriedi pridaním minimálne 3 litrov vody. Pripravené hnojivo sa podáva rastlinám pred presadením a odrezky sa zalievajú v intervaloch približne 2 týždňov.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *