Arónia je skutočným pokladom vitamínov a minerálov. Preto sa oplatí obohatiť ňou svoj jedálniček. Poradíme vám, ako jesť aróniu a cítiť sa plný vitality bez ohľadu na váš vek!
Aronie sa často zamieňajú s čučoriedkami. Navyše sa o nej hovorí ako o „super ovocí“. Súvisí to s celým radom jej zdraviu prospešných vlastností. Môžete si ju vychutnať v sezóne, pretože sa ľahko pestuje na plantážach aj v záhradách,
Vlastnosti arónie
Toto ovocie obsahuje silnú dávku vitamínov: A, E, C, K a skupiny B. Hrsť arónie dodá nášmu telu cenné mikro- a makroprvky, ako sú vápnik, horčík, železo, draslík, fosfor, sodík a zinok. Podporujú mnohé procesy, ktoré prebiehajú v tele (napríklad stimulujú imunitu a posilňujú zrak). Pravidelná konzumácia plodov arónie alebo konzervy chráni pred aterosklerózou a rakovinou.
Bioflavonoidy, ktoré obsahujú, aktívne bojujú proti voľným radikálom v tele. Tým spomaľujú proces starnutia a stimulujú obnovu buniek. Pitie šťavy z arónie má preukázateľne priaznivý vplyv na cievy a očné kapiláry. Z tohto dôvodu sa jej preventívna konzumácia odporúča na predchádzanie očným ochoreniam, ako je napríklad glaukóm.
Ako jesť aróniu?
Možno sa to zdá ako nemalé prekvapenie, ale plody arónie sa nejedia priamo z kríka, ako je to v prípade čučoriedok, malín alebo černíc. Je to spôsobené tým, že sú jednoducho trpké, takže v surovej forme sa môžu ťažko prehĺtať. Pred konzumáciou sa odporúča zamraziť ich. Po 48 hodinách v mrazničke stratia svoju trpkosť. Ak aronie usušíte, sú vhodné na prípravu čaju. Odporúča sa piť ho najmä v zime na posilnenie prirodzenej ochrany proti prechladnutiu.
Výborné budú aj konzervy z arónie, napríklad džemy, želé a marmelády, ktoré môžete použiť do palaciniek alebo vaflí, prípadne aj na sendviče! Aróniu môžete pridať aj do mäsa. Je dokázané, že toto ovocie má detoxikačný účinok na organizmus a má tiež nízky glykemický index ako čučoriedky alebo maliny. Vďaka tomu je vhodná pre ľudí trpiacich metabolickým syndrómom alebo inzulínovou rezistenciou.