Najznámejší poľský kritik ich miluje. Niet divu, vajíčka na viedenský spôsob sú nielen chutné, ale aj veľmi zdravé. Sú bohaté na živiny a zasýtia na dlhú dobu. Sú ideálnou voľbou na raňajky.
Vajíčka sú veľmi dôležitou súčasťou nášho jedálnička. Majú v sebe veľa vitamínov a minerálov, ktoré podporujú fungovanie nášho organizmu. Môžeme ich pripraviť na rôzne spôsoby – varené, vyprážané alebo dokonca pečené. Existuje veľa nápadov, ale tento je najzdravší. Dokonca aj samotný Robert Makłowicz miluje vajíčka na viedenský spôsob.
Prečo jesť vajcia na viedenský spôsob?
Dlhé roky koloval mýtus, že vajcia zvyšujú hladinu zlého cholesterolu. Trvalo dlho, kým sme si uvedomili, že konzumácia tohto výrobku nie je škodlivá. Pomohla až štúdia Novozélandskej kardiovaskulárnej spoločnosti. Vajcia sú hodnotným jedlom, pretože obsahujú vitamíny A, D, E, K a vitamíny skupiny B, ako aj minerálne látky (železo, vápnik, draslík a horčík). Okrem toho v nich nájdete zdravé mastné kyseliny. Vajíčka majú aj nízky obsah kalórií.
Ako pripraviť vajíčka na viedenský spôsob?
Recept je triviálny a jedlo sa môže podávať na raňajky alebo na večeru. Dá sa pripraviť dvoma spôsobmi:
- Vajíčko uvarte na mäkko, olúpte ho zo škrupiny a potom ho vložte do pohára alebo panáka. Pridajte trochu masla, ochuťte obľúbeným korením, napríklad soľou a korením.
- Vajíčko rozbijeme do žiaruvzdorného pohára. Nádobu vložte do hrnca s vriacou vodou na 3 až 5 minút. Počas tejto doby bude bielok stuhnutý a žĺtok bude mäkký. Okamžite vyberte pohár z hrnca a pridajte k vajíčkam maslo a korenie.
Ako vidíte, príprava vajec na viedenský spôsob je mimoriadne jednoduchá. Okrem toho je sýta a chutí neskutočne dobre. Zároveň vám dodá dôležité živiny, ktoré vaše telo potrebuje. Sú to raňajky, ktoré stoja za to. Robert Makłowicz predsa vie, čo je dobré.