Týždenný jedálniček na chudnutie: Zdravé a cenovo dostupné recepty 24. marec – 30. marec 2025

vecera jedlo
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Chudnutie nemusí byť drastické, zložité ani drahé. Stačí zamerať pozornosť na vyvážený jedálniček, pravidelnosť v stravovaní a zdravé suroviny, ktoré nezaťažia ani peňaženku, ani trávenie. Tento týždenný jedálniček je ideálny pre všetkých, ktorí chcú schudnúť zdravou cestou – bez hladovania a s jednoduchými receptami, ktoré zvládne každý.

Pondelok (24. 3. 2025)

Raňajky: Ovsená kaša s jablkom a škoricou
👉 5 PL ovsených vločiek zalejeme horúcou vodou, necháme zmäknúť 5 minút. Pridáme nastrúhané jablko a štipku škorice.

Desiata: Grécky jogurt s lyžičkou medu a hrsťou slnečnicových semienok

Obed: Kuracie prsia na pare so zeleninou a celozrnnou ryžou
👉 Kuracie prsia ochutíme bylinkami, pripravíme na pare spolu s brokolicou a mrkvou. Podávame s celozrnnou ryžou.

Olovrant: Mrkvový šalát s jablkom a kvapkou citrónu

Večera: Tuniakový šalát s fazuľou a rukolou
👉 Konzervu tuniaka v šťave zmiešame s bielou fazuľou, rukolou, rajčinami a cibuľkou. Dochutíme olivovým olejom a citrónom.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Najhoršia vec, ktorú si stále veľa Slovákov dáva do kávy

Utorok (25. 3. 2025)

Raňajky: Tvaroh s banánom a ovsenými vločkami
👉 Nízko-tučný tvaroh zmiešame s nakrájaným banánom a 2 PL vločiek.

Desiata: Jablko a hrsť orechov

Obed: Cícerové kari s dusenou ryžou
👉 Na cibuľke opražíme cesnak, kari korenie a pridáme uvarený cícer. Podusíme s paradajkovým pretlakom a kokosovým mliekom.

Olovrant: Smoothie z lesného ovocia a kefíru

Večera: Zapečená cuketa s cottage syrom
👉 Cuketu nakrájame na plátky, posypeme bylinkami a pridáme cottage syr. Zapekáme 15 minút na 180 °C.

Streda (26. 3. 2025)

Raňajky: Chia puding s rastlinným mliekom a malinami
👉 3 PL chia semienok zalejeme mandľovým mliekom a necháme cez noc. Ráno pridáme čerstvé maliny.

Desiata: Hrsť mandlí a mandarínka

Obed: Pečené morčacie mäso s batátmi a šalátom
👉 Morčacie mäso upečieme s bylinkami a cesnakom. Podávame s batátmi a čerstvým zeleninovým šalátom.

Olovrant: Celozrnný chlieb s avokádom a vajíčkom natvrdo

Večera: Hrachová polievka s chlebovou hriankou
👉 Sušený hrach uvaríme do mäkka, rozmixujeme a dochutíme. Podávame s opečeným celozrnným chlebom.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Priberáte a strácate vlasy po 50-tke? Začnite jesť toto. Je to lacné a zdravé

Štvrtok (27. 3. 2025)

Raňajky: Celozrnný toast s arašidovým maslom a plátkami banánu

Desiata: Kefír a pár sušených sliviek

Obed: Šošovicový prívarok s vajíčkom
👉 Uvarenú šošovicu dochutíme bobkovým listom, cesnakom a zľahka zahustíme múkou. Podávame s vajíčkom natvrdo.

Olovrant: Paprika a hummus

Večera: Šalát s cottage syrom, uhorkou a vajíčkom
👉 Nakrájame uhorku, pridáme vajce a cottage syr. Dochutíme soľou a pažítkou.

Piatok (28. 3. 2025)

Raňajky: Ovsené lievance bez cukru s jogurtom a ovocím
👉 1 vajce, 1 banán, 3 PL ovsených vločiek – rozmixujeme a opečieme na panvici.

Desiata: Broskyňa a hrsť tekvicových semien

Obed: Grilovaný losos s kuskusom a zeleninou
👉 Lososa ugrilujeme s bylinkami, podávame s kuskusom a varenou zeleninou (brokolica, hrášok).

Olovrant: Tvarohová nátierka s reďkovkou a celozrnným chlebom

Večera: Zeleninová polievka s pohánkou
👉 Mrkvu, zeler a kaleráb povaríme, pridáme pohánku a varíme do mäkka. Dochutíme petržlenovou vňaťou.

Sobota (29. 3. 2025)

Raňajky: Jogurt s granolou a lesným ovocím

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Takto reaguje vaše telo po týždni bez alkoholu. Odborníci vysvetľujú

Desiata: Hruška a hrsť mandlí

Obed: Cuketové placky so zemiakovým šalátom bez majonézy
👉 Nastrúhanú cuketu zmiešame s vajcom, ovsenou múkou a cesnakom, opečieme na panvici. Zemiaky zmiešame s cibuľkou a olivovým olejom.

Olovrant: Smoothie z banánu, špenátu a vody

Večera: Pečená zelenina s tofu
👉 Mrkvu, papriku a cuketu nakrájame, premiešame s olivovým olejom a upečieme spolu s kockami tofu.

Nedeľa (30. 3. 2025)

Raňajky: Tvarohový koláč bez cukru
👉 Zmiešame tvaroh, vajce, ovsené vločky a trochu medu. Vylejeme do formy a pečieme 25 minút na 180 °C.

Desiata: Kiwi a hrsť kešu orechov

Obed: Kurací vývar so zeleninou a pohánkou
👉 Kuracie mäso uvaríme spolu so zeleninou, pridáme pohánku. Dochutíme podľa chuti.

Olovrant: Nátierka z avokáda a cesnaku na celozrnnom chlebe

Večera: Šalát s pečenou cviklou a balkánskym syrom
👉 Cviklu upečieme, pridáme rukolu a kúsky syra. Dochutíme balzamikovým octom.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *