Týždenný jedálniček na chudnutie: Zdravé, dostupné a nenáročné recepty od 9. do 15. decembra 2024

jedlo jedalnicek
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Chcete schudnúť, zdravo sa stravovať, ale zároveň neminúť veľa peňazí? Pripravili sme pre vás jedálniček na celý týždeň, ktorý obsahuje jednoduché recepty z bežne dostupných surovín. Jedlá sú vyvážené, chutné a podporia vás na ceste za zdravším životným štýlom.

Pondelok

Raňajky: Ovsená kaša s banánom a škoricou
Zalejte 50 g ovsených vločiek horúcou vodou alebo mliekom. Pridajte nakrájaný banán a posypte škoricou. Premiešajte a nechajte chvíľu odstáť.

Desiata: Grécky jogurt s orechmi
Do 150 g gréckeho jogurtu pridajte za hrsť vlašských orechov.

Obed: Kuracie prsia so zeleninovým šalátom
Kuracie prsia (150 g) orestujte na lyžičke olivového oleja a dochuťte bylinkami. Podávajte so šalátom z ľadového šalátu, paradajok a uhorky, pokvapkaným citrónovou šťavou.

Olovrant: Plátok celozrnného chleba s cottage cheese
Na celozrnný chlieb natrite cottage cheese a ozdobte čerstvou pažítkou.

Večera: Pečený losos s brokolicou
Filetu z lososa dochuťte citrónovou šťavou a bylinkami. Pečte v rúre pri 180 °C približne 20 minút. Podávajte s dusenou brokolicou.

Utorok

Raňajky: Špaldová kaša s lesným ovocím
Zalejte 50 g špaldovej krupice 200 ml mlieka. Povarte, pridajte hrsť mrazeného lesného ovocia a dochuťte medom.

Desiata: Jablko a hrsť mandlí
Jablko umyte a nakrájajte na mesiačiky. Mandľami doplníte zdravé tuky.

Obed: Hovädzí vývar so zeleninou a cestovinami
Uvarte hovädzí vývar so zeleninou (mrkva, petržlen, zeler). Do hotovej polievky pridajte celozrnné cestoviny.

Olovrant: Smoothie z banánu a špenátu
Rozmixujte banán, hrsť čerstvého špenátu, 200 ml vody a štipku citrónovej šťavy.

Večera: Cuketové placky s bielym jogurtom
Nastrúhajte cuketu, pridajte vajce, štipku celozrnnej múky a dochuťte cesnakom. Placky opečte na panvici. Podávajte s jogurtovým dipom.

Streda

Raňajky: Celozrnný chlieb s avokádom
Na celozrnný chlieb natrite avokádo rozmačkané s trochou citrónovej šťavy a soli.

Desiata: Hrsť kešu orechov
Zasýti vás a dodá potrebné minerály.

Obed: Dusené morčacie mäso s quinoou a špenátom
Morčacie mäso poduste s cibuľou a cesnakom. Podávajte s uvarenou quinoou a čerstvým špenátom.

Olovrant: Mrkvové tyčinky s hummusom
Nakrájajte mrkvu na pásiky a namáčajte do hummusu.

Večera: Šalát z pečených zemiakov a tuniaka
Upečte zemiaky v šupke, nakrájajte a zmiešajte s tuniakom vo vlastnej šťave. Pridajte cibuľu, olivový olej a štipku citrónovej šťavy.

Štvrtok

Raňajky: Tvaroh s medom a orechmi
Zmiešajte 100 g nízkotučného tvarohu s lyžičkou medu a hrsťou orechov.

Desiata: Kiwi a banán
Nakrájajte oba druhy ovocia na menšie kúsky.

Obed: Cestoviny s paradajkovou omáčkou a bazalkou
Uvarte celozrnné cestoviny, pripravte omáčku z paradajkového pretlaku, cesnaku a čerstvej bazalky. Podávajte posypané parmezánom.

Olovrant: Celozrnné krekry s guacamole
Guacamole pripravíte z avokáda, limetky a štipky soli.

Večera: Pečené tofu s cuketou a paprikou
Nakrájajte tofu, cuketu a papriku, pridajte bylinky a pečte na plechu približne 20 minút pri 200 °C.

Piatok

Raňajky: Ovsené palacinky s jogurtom
Zmiešajte 50 g ovsených vločiek, jedno vajce a trochu mlieka. Na panvici upečte palacinky a podávajte s bielym jogurtom.

Desiata: Hrsť slnečnicových semienok
Skvelý zdroj zdravých tukov.

Obed: Pečené kura s ryžou a dusenou mrkvou
Pečte kuracie stehná s cesnakom a rozmarínom. Podávajte s natural ryžou a dusenou mrkvou.

Olovrant: Jablkovo-škoricový smoothie
Rozmixujte jablko, štipku škorice a vodu.

Večera: Cícerový šalát s petržlenovou vňaťou
Cícer zmiešajte s nakrájanou cibuľou, uhorkou, paradajkami a petržlenovou vňaťou. Pokvapkajte olivovým olejom.

Sobota

Raňajky: Šalát z vajec a avokáda na celozrnnom chlebe
Vajíčka (2 ks) uvarte natvrdo, nakrájajte na kocky a zmiešajte s rozmačkaným avokádom. Dochuťte štipkou soli a citrónovou šťavou. Podávajte na plátku celozrnného chleba.

Desiata: Mrkva s mandľovým maslom
Nakrájajte čerstvú mrkvu na pásiky a namáčajte do mandľového masla.

Obed: Pečené morčacie prsia s batatmi a špargľou
Morčacie prsia (150 g) ochuťte čiernym korením a tymianom, pečte s plátkami batatov a špargľou na plechu pri 200 °C približne 25 minút.

Olovrant: Biely jogurt s chia semienkami
Do 150 g bieleho jogurtu pridajte lyžičku chia semienok a nechajte 10 minút napučať.

Večera: Šampiňóny plnené tvarohom a špenátom
Vydlabte väčšie šampiňóny, naplňte ich zmesou z nízkotučného tvarohu, nasekaného špenátu a cesnaku. Pečte v rúre pri 180 °C približne 15 minút. Podávajte s ľahkým šalátom.

Nedeľa

Raňajky: Banánové lievance s gréckym jogurtom
Rozmixujte banán, vajce a lyžicu ovsených vločiek. Zmes opečte na panvici do podoby lievancov. Podávajte s lyžicou gréckeho jogurtu.

Desiata: Hruška s hrsťou lieskových orechov
Čerstvá hruška nakrájaná na kúsky, doplnená orechmi, poskytne zdravú a sladkú desiatu.

Obed: Zeleninové rizoto s kuracím mäsom
Na olivovom oleji orestujte cibuľu a cesnak, pridajte kuracie mäso na kocky (150 g) a dusenú zeleninu (napr. hrášok, mrkvu, cuketu). Zmiešajte s uvarenou ryžou basmati a dochuťte bylinkami.

Olovrant: Ovocný šalát s citrónovým dresingom
Nakrájajte jablko, kiwi a mandarínku, premiešajte a pokvapkajte šťavou z citróna.

Večera: Pečená treska s dusenou zeleninou
Filetu z tresky osoľte, okoreňte čiernym korením a pokvapkajte citrónovou šťavou. Pečte v rúre pri 180 °C 20 minút. Podávajte s dusenou brokolicou, karfiolom a mrkvou.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *