Upchatý kuchynský drez je bežným problémom v mnohých domácnostiach. Zvyšky jedla, vlasy, mastnota či kávové usadeniny sa často dostanú do odpadu, čo spôsobí jeho zablokovanie.
Našťastie existujú jednoduché domáce riešenia, ktoré vám pomôžu zbaviť sa tohto problému bez nutnosti používať agresívne chemikálie, ktoré môžu byť škodlivé pre zdravie i životné prostredie. Vyskúšajte tieto osvedčené triky a ušetrite čas aj peniaze.
Efektívne domáce triky na prečistenie drezu
1. Soda a horúca voda
Jeden z najjednoduchších spôsobov, ako prečistiť drez, je kombinácia sódy a horúcej vody. Do odpadu nalejte liter vriacej vody, potom pridajte pohár sódy bikarbóny a zalejte ešte 250 ml horúcej vody. Počkajte 15 minút a spláchnite drez teplou vodou.
2. Soda a ocot
Ak sa chcete zbaviť odolnejších nečistôt, skúste použiť sódu s octom. Nasypte do odpadu pohár sódy a zalejte pohárom octu. Na odpade ponechajte napríklad tanier, aby reakcia prebehla v uzavretom priestore. Po hodine spláchnite drez vlažnou vodou.
3. Prášok do pečiva
Do odpadu nasypte balíček prášku do pečiva a zalejte vriacou vodou. Po 10 minútach opláchnite drez studenou vodou. Prášok do pečiva pomáha rozpustiť mastnotu a uvoľniť upchatý odtok.
4. Kyselina citrónová
Rozpustite jeden alebo dva balíčky kyseliny citrónovej v litre horúcej vody a nalejte túto zmes do drezu. Kyselina citrónová účinne odstraňuje usadeniny a pomáha predísť ďalšiemu upchávaniu.
5. Prášok na pranie
Ak máte drez silne upchatý, nasypte do odpadu 2–3 lyžice pracieho prášku a nechajte pôsobiť 30–40 minút. Potom drez dôkladne opláchnite teplou vodou. Prací prášok dokáže účinne rozložiť tuky a mastnotu.
6. Soľ, sóda a vínny kameň
Zmiešajte 250 g soli, 250 g sódy bikarbóny a 1/4 šálky vínneho kameňa (chemicky známeho ako hydrogénvínan draselný). Nasypte 1/4 tejto zmesi do odpadu a zalejte pohárom horúcej vody. Po niekoľkých minútach spláchnite teplou vodou.
Ako predchádzať upchávaniu drezu?
Predísť upchávaniu drezu je možné jednoduchými opatreniami. Prvým krokom je používanie sitka na zachytávanie väčších častíc jedla a nečistôt. Dôležité je tiež vyhýbať sa vylievaniu tuku do drezu, pretože ten sa po vychladnutí usadzuje v rúrach. Navyše, zvyšky jedla, kávové zrnká alebo čajové lístky by mali byť vždy vyhodené do odpadu, nie splachované do drezu. Pravidelné čistenie a prípadná inštalácia kuchynského drviča tiež pomôžu zamedziť upchatiu.
V skratke:
Upchatý drez je bežným problémom, ktorý možno ľahko vyriešiť pomocou domácich prostriedkov, ako sú sóda bikarbóna, ocot, prášok do pečiva či kyselina citrónová. Tieto metódy sú účinné, lacné a šetrné k životnému prostrediu. Aby sa drez neupchával, je vhodné používať sitko, nevylievať tuky do drezu a pravidelne ho čistiť.