Urobte si zásoby týchto korenín v zime. Budú vás chrániť pred chorobami a zápalmi

koreniny
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Zima nepoľavuje, čo znamená, že nám dáva zabrať. Preto je dôležité starať sa o seba v tomto období, aby sme neochoreli. Zahriatie nie je len o teplej deke a horúcich nápojoch, ale aj o koreninách. Ktoré z nich však na to fungujú najlepšie?

Už dlho je známe, že domáce korenie je jednoduché, rýchle a lacné a môže nám priniesť mnoho výhod. Určite má každý vo svojej kuchyni stojan na korenie, po ktorom siahne len vtedy, keď varí. To je obrovská chyba, pretože korenie dobre funguje aj na to, aby sme si udržali zdravie počas infekčného obdobia.

Aké koreniny si vybrať?

Najlepšie je vybrať si hrejivé, ktoré vykazujú protizápalové účinky. To zabezpečí, že sa k nám nedostanú žiadne vírusové alebo bakteriálne ochorenia. Dôležitá je aj ich chuť a vôňa, ktorá dokonale doplní zimnú auru za oknom.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Toto najviac priťahuje sršne ku vám domov. Dajte to preč

Skutočným kráľom jesenno-zimného obdobia je škorica, ktorú mnohí ľudia pridávajú len do pečiva. Málokto vie, odkiaľ toto korenie pochádza a ako sa získava. Škorica nie je nič iné ako kôra listnatého stromu, cejlónskej škorice, ktorá prirodzene rastie na Srí Lanke. Rastlina sa však pestuje aj v iných častiach Ázie a Južnej Ameriky. Charakteristické škoricové tyčinky sú zrolovanou kôrou tohto stromu a prášok sa získava jej mletím.

Toto aromatické korenie má mnoho zdravotných vlastností a v jeho zložení môžeme nájsť vitamíny C, A, E a K, ako aj B6. Obsahuje aj minerálne látky, ako sú vápnik, železo, horčík a draslík. Škorica je tiež bohatá na mastné kyseliny, ale aj látky, ktoré urýchľujú trávenie a spaľovanie tukov. Pridajte si ju teda do kávy alebo ovsenej kaše a určite pocítite rozdiel nielen v chuti.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Počasie na Slovensku čaká šok: Po búrkach prichádzajú mrazy a ochladenie

Na čo ešte v zime staviť?

Ďalším korením je zázvor. Zvyčajne sa pridáva do jedál z Ďalekého východu. Je to vlastne aromatický koreň, ktorý je starý takmer 3 000 rokov. Vyznačuje sa charakteristickou štipľavou vôňou, ale obsahuje aj gingerol, zingerón a citral. Tie vykazujú silné protizápalové účinky, a preto podporia organizmus v čase infekcie.

Štúdie preukázali, že zázvor má antiemetický účinok, čo je ideálne pre tehotné ženy. Korenie je tiež prírodným liekom proti bolesti a výborne pôsobí na kostrový systém a urýchľuje regeneráciu svalov. V zime sa ho oplatí pridávať najmä do čajov alebo ním ochucovať jedlá a určite neprechladnete.

Tretie korenie pre zdravie

Kardamón je menej obľúbený ako jeho predchodcovia, čo však neznamená, že jeho účinky sú horšie. Získava sa z plodov liečivej rastliny, ktorá rastie na Indickom polostrove. Stojí za zmienku, že kardamón sa stal známym ako tretie najdrahšie korenie na svete a jeho arómu pozná každý. Má antivírusové, protiplesňové a antibakteriálne vlastnosti. Zaujímavosťou je, že pomáha pri bolestiach žalúdka a má pozitívny vplyv na črevá.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Správny čas na rez broskyne vám prinesie trojnásobnú úrodu – viete, kedy a ako na to?

Zvyčajne sa pridáva do pečiva, kávy alebo vareného vína, ale v tomto ročnom období sa oplatí pripraviť nálev z kardamónu. Stačí nasypať 1 polievkovú lyžicu korenia do pohára teplého mlieka a potom nechať lúhovať približne 30 minút. Najlepšie je piť ho až dvakrát týždenne.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *