topinambur 1
Slovensko

V obchode ju obchádzame. Je to obrovská chyba, je to extrémne zdravé

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Topinambur, známy aj ako hľuznatá slnečnica alebo zemná hruška, je zelenina, ktorá bola v obchodoch roky neprávom prehliadaná. Hoci svojím vzhľadom pripomína malý zemiak, skrýva v sebe veľkú silu pre naše zdravie.

Topinambur, dlhé roky neprávom zanedbávaný, v skutočnosti skrýva silné zdravotné vlastnosti, ktoré by mali pritiahnuť pozornosť každého, kto hľadá zdravý doplnok svojho jedálnička. Plody tejto rastliny, ktoré svojím vzhľadom pripomínajú malý zemiak, sú bohatým zdrojom cenných živín, najmä pre ľudí so zdravotnými problémami, ako je napríklad cukrovka. Prečo teda nie je topinambur nezaslúžene populárny?

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Na dialnici pri Liptovskom Mikuláš horí autobus. Premávka sa spomaľuje

Prečo sa oplatí jesť topinambur?

  • Bohatstvo živín: Topinambur je bohatý na vlákninu, vitamíny C a B, železo, horčík, draslík a mnohé ďalšie cenné minerály.
  • Vlastnosti podporujúce zdravie: Draslík obsiahnutý v topinambure reguluje krvný tlak, zatiaľ čo horčík a vitamíny skupiny B prispievajú k správnemu fungovaniu nervového systému.
  • Výhody pre diabetikov: Inulín obsiahnutý v topinambure pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, preto je ideálnou zeleninou pre ľudí s cukrovkou.
  • Podporuje trávenie: Inulín má prebiotický účinok a stimuluje rast prospešných črevných baktérií.
  • Nízky obsah kalórií: Topinambur obsahuje málo kalórií, ale je bohatý na vlákninu, ktorá poskytuje pocit sýtosti a pomáha pri chudnutí.
  • Ako využiť topinambur v kuchyni?
  • Topinambur sa môže konzumovať surový, varený, pečený, dusený a vyprážaný. Výborne sa hodí ako prísada do polievok, šalátov, pyré alebo hranolčekov.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Digitálne občianske a vodičské preukazy používa už 200-tisíc Slovákov. Kde všade ich akceptujú a čo prinesie budúcnosť?

Recept na palacinky z topinamburu

Ingrediencie:

250 g topinamburu,
250 g zemiakov,
1 malá cibuľa.
1 vajce,
½ lyžičky zemiakovej múky,
2 PL jablčného octu,
soľ a korenie podľa chuti,
Olej na vyprážanie.

Príprava:

  • Zemiaky a topinambur ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Zemiaky scedíme na sitku.
  • Topinambur namočíme do vody s jablčným octom, aby neztmavol.
  • Nastrúhanú zeleninu zmiešajte s nakrájanou cibuľou, vajcom, múkou, soľou a korením.
  • Do rozpáleného oleja dávajte po lyžiciach cesto a placky smažte z oboch strán dozlatista.
  • Palacinky osušte na papierovej utierke a podávajte s obľúbenou omáčkou, smotanou alebo čerstvými bylinkami.
  • Topinambur je nielen zdravá, ale aj chutná zelenina, ktorú môžete znovu objaviť. Zaradte ju do svojho jedálnička a pocítite prílev energie!
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Stačí si vziať trochu z kuchyne a vyliať. Krtonôžka obyčajná nemá šancu

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

One Reply to “V obchode ju obchádzame. Je to obrovská chyba, je to extrémne zdravé”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *