V Tatrách ponúkajú jedlo z medvedieho mäsa. Je to ale legálne?

maso medved slovensko tatry
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Ponuka jedál z medvedieho mäsa počas dušičkového víkendu v kolibe v Tatranskej Štrbe vyvolala otázky o jej zákonnosti. Jedlá ako medvedí guláš či nátierka z medvedích oškvarkov neunikli pozornosti zákazníkov ani príslušných úradov. Reportáž o tom priniesli tvnoviny.sk

Medvedie mäso je totiž na Slovensku prísne chránené a obchodovať s ním je možné len za špecifických podmienok.

Nahlásenie od zákazníka a prvotné vyšetrovanie

Tip na nezvyčajné menu pochádzal od návštevníka reštaurácie, ktorému sa ponuka zdala podozrivá. Správa Tatranského národného parku (TANAP) však uviedla, že o takomto menu nemala žiadne informácie.

„Správa TANAP-u dôrazne odmieta, že by medvedie mäso, ktoré reštaurácia ponúka, pochádzalo z lovu v našom poľovnom revíre,“ uviedli predstavitelia TANAP-u pre tvnoviny.sk

medved

Stanovisko reštaurácie

Reštaurácia Koliba Žerucha, ktorá medvedie špeciality ponúkala, tvrdí, že všetky legislatívne podmienky splnila.

„Predmetné mäso pochádza z podtatranského regiónu. Pri kontrole neboli identifikované žiadne porušenia predpisov,“ uviedla Janka Hurajtová z vedenia koliby, píšu tvnoviny.sk

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Poprade vykonal kontrolu a preveril nadobúdacie doklady aj výsledky testov mäsa na svalovca. Podľa úradu bolo mäso zdravotne nezávadné.

pexels michaeljenca 573874

Chýbajúca odpoveď z ministerstva

Kameňom úrazu zostáva otázka, či bolo obchodovanie s mäso medveďa povolené Ministerstvom životného prostredia SR. Podľa odborníka na medvede Michala Haringa je s chráneným živočíchom možné obchodovať iba na základe špeciálnej výnimky.

„Ministerstvo musí vydať povolenie, napríklad výnimku zo zákazu komerčných činností. Takéto výnimky sú nevyhnutné na ochranu biodiverzity a živočíšnych druhov,“ vysvetľuje Haring pre tvnoviny.sk

Záujem inšpekcie

Nezvyčajná situácia neunikla ani pozornosti Slovenskej inšpekcie životného prostredia, ktorá sa prípadom zaoberá. Výsledky ich vyšetrovania zatiaľ nie sú známe.


V skratke

V tatranskej reštaurácii sa počas sviatkov objavilo menu s jedlami z medvedieho mäsa, čo vyvolalo otázky o zákonnosti tohto predaja. Reštaurácia tvrdí, že všetko prebehlo legálne, no ministerstvo životného prostredia zatiaľ nepotvrdilo udelenie potrebných výnimiek. Prípad vyšetruje aj Slovenská inšpekcia životného prostredia.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *