Ponuka jedál z medvedieho mäsa počas dušičkového víkendu v kolibe v Tatranskej Štrbe vyvolala otázky o jej zákonnosti. Jedlá ako medvedí guláš či nátierka z medvedích oškvarkov neunikli pozornosti zákazníkov ani príslušných úradov. Reportáž o tom priniesli tvnoviny.sk
Medvedie mäso je totiž na Slovensku prísne chránené a obchodovať s ním je možné len za špecifických podmienok.
Nahlásenie od zákazníka a prvotné vyšetrovanie
Tip na nezvyčajné menu pochádzal od návštevníka reštaurácie, ktorému sa ponuka zdala podozrivá. Správa Tatranského národného parku (TANAP) však uviedla, že o takomto menu nemala žiadne informácie.
„Správa TANAP-u dôrazne odmieta, že by medvedie mäso, ktoré reštaurácia ponúka, pochádzalo z lovu v našom poľovnom revíre,“ uviedli predstavitelia TANAP-u pre tvnoviny.sk
Stanovisko reštaurácie
Reštaurácia Koliba Žerucha, ktorá medvedie špeciality ponúkala, tvrdí, že všetky legislatívne podmienky splnila.
„Predmetné mäso pochádza z podtatranského regiónu. Pri kontrole neboli identifikované žiadne porušenia predpisov,“ uviedla Janka Hurajtová z vedenia koliby, píšu tvnoviny.sk
Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Poprade vykonal kontrolu a preveril nadobúdacie doklady aj výsledky testov mäsa na svalovca. Podľa úradu bolo mäso zdravotne nezávadné.
Chýbajúca odpoveď z ministerstva
Kameňom úrazu zostáva otázka, či bolo obchodovanie s mäso medveďa povolené Ministerstvom životného prostredia SR. Podľa odborníka na medvede Michala Haringa je s chráneným živočíchom možné obchodovať iba na základe špeciálnej výnimky.
„Ministerstvo musí vydať povolenie, napríklad výnimku zo zákazu komerčných činností. Takéto výnimky sú nevyhnutné na ochranu biodiverzity a živočíšnych druhov,“ vysvetľuje Haring pre tvnoviny.sk
Záujem inšpekcie
Nezvyčajná situácia neunikla ani pozornosti Slovenskej inšpekcie životného prostredia, ktorá sa prípadom zaoberá. Výsledky ich vyšetrovania zatiaľ nie sú známe.
V skratke
V tatranskej reštaurácii sa počas sviatkov objavilo menu s jedlami z medvedieho mäsa, čo vyvolalo otázky o zákonnosti tohto predaja. Reštaurácia tvrdí, že všetko prebehlo legálne, no ministerstvo životného prostredia zatiaľ nepotvrdilo udelenie potrebných výnimiek. Prípad vyšetruje aj Slovenská inšpekcia životného prostredia.