Vajcia vám ostanú čerstvé mesiace. Skúste metódu našich predkov

vajicka varenie

Väčšina z nás nechce plytvať potravinami, no niekedy jednoducho nastane situácia, keď ich máme priveľa. Platí to aj pre vajcia, ktoré sa dajú konzervovať rôznymi spôsobmi tak, aby nám vydržali dlhé mesiace, ba dokonca až rok.

Vhodné skladovanie predlžuje životnosť vajec

Správna manipulácia s vajcami môže výrazne predĺžiť ich trvanlivosť. Pomocou niekoľkých jednoduchých postupov sa z vajec stane surovina, ktorá vám vydrží nielen týždne, ale dokonca mesiace. Vďaka metódam konzervovania si udrží svoju kvalitu omnoho dlhšie, ako keby ste ich skladovali len pri izbovej teplote.

Ako dlho vydržia vajcia?

Najlepšie je vajcia uchovávať pri teplote nižšej ako 20 °C, ideálne v chladničke. Tam vydržia vidiecke vajcia približne dva týždne. Tie z obchodu by mali byť konzumované v rámci dátumu spotreby uvedeného na obale. Je dôležité, aby ste ich skladovali v oddelenej priehradke, čím zamedzíte prenosu pachov z iných potravín.

Nezabudnite pozrieť toto:  Fico chce obnoviť vzťahy s Ruskom po ukončení vojny: EÚ sa potrebuje s Ruskom

Konzervovanie vajec v limetkovej vode

Ak chcete vajcia uchovať dlhodobo, môžete ich konzervovať aj pri izbovej teplote. Jednou z osvedčených metód je uloženie vajec do nádoby s destilovanou vodou, do ktorej pridáte trochu nakladanej limetkovej šťavy. Tento roztok pomôže udržať vajcia čerstvé niekoľko mesiacov, pričom sa chuť vajec nezmení. Vajíčka si pri správnom skladovaní udržia kvalitu aj po dlhšej dobe.

Konzervovanie vajec soľou

Ďalším spôsobom, ako predĺžiť trvanlivosť vajec, je použitie soli. V tomto prípade vajcia ukladáme do nádoby, pričom jednotlivé vrstvy oddelíme vrstvami soli. Dôležité je, aby sa vajcia navzájom ani nedotýkali skla. Takto konzervované vajcia môžu vydržať až rok.

Nezabudnite pozrieť toto:  Do Európy má prísť zima, na akú nie sme zvyknutí

Mrazenie vajec

Vajíčka môžete aj zmraziť. Pri tomto postupe je však nevyhnutné, aby ste ich predtým zbavili škrupiny. Buď zmiešate celé vajcia, alebo oddelíte bielka a žĺtky. Bielka sa môžu mraziť bez ďalších úprav, žĺtky je vhodné ochutiť trochou soli alebo cukru, aby si zachovali správnu konzistenciu. Takto zamrazené vajcia vydržia v mrazničke až rok.

Tieto jednoduché triky vám umožnia uchovať vajcia v domácnosti dlhodobo, čo oceníte najmä v časoch, keď ich potrebujete mať vždy po ruke.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *