Vajíčka v posledných mesiacoch výrazne zdraželi a je tiež ťažké nájsť kvalitné vajcia z dvora alebo od farmára. Nedostatok domácich vajec sa prejavuje najmä v zime. Mnohí sú preto v pokušení nakúpiť väčšie množstvo vajec a uskladniť ich na dlhšie obdobie. Poradíme vám, ako to urobiť.
Skladovanie vajec
Vajcia, ktoré skladujete na kuchynskej linke, vydržia v porovnaní s inými potravinami pomerne dlho. V lete približne týždeň a v chladnejších mesiacoch dva týždne. Správne uskladnené vajcia v chladničke nestratia na kvalite ani výživovej hodnote ani mesiac. Napriek tomu sa tento čas môže zdať nedostatočný, napríklad ak kupujete väčšie zásoby na blížiace sa sviatočné pečenie, oslavy alebo svadby. Významná udalosť sa pripravuje niekoľko mesiacov a vhodne zakúpená zásoba vajec nemusí vydržať.
Nakladanie vajec
Na predĺženie trvanlivosti vajec bolo v časoch, keď neboli k dispozícii chladničky, dôležité nakladanie vajec do vápna alebo vodného skla. Takto zabalené vajcia vydržali až rok. Vodné sklo je roztok kremičitanu sodného a dá sa bežne kúpiť. Roztok sa zmieša s vodou v pomere 1:10 a vajcia sa do neho vložia. Vkladajú sa len čisté vajcia.
Až o 8 mesiacov sa môže predĺžiť trvanlivosť vajec naložením do pšenice. Naplňte škatuľu pšenicou, naskladajte vajcia tak, aby sa nedotýkali dna ani navzájom, a prikryte ich pšenicou. Všetko umiestnite do chladnej a tmavej miestnosti.
Mrazené vajcia
Vajíčka môžete skladovať v mrazničke bez obáv o ich kvalitu. Vajíčka sa však neuchovávajú celé, musia sa rozbiť a zmraziť bez škrupiny. Na tento účel sú vhodné zásobníky na kocky ľadu alebo formy na muffiny. Pred použitím vajec z mrazničky je dôležité ich najprv jemne rozmraziť. Najlepším spôsobom rozmrazovania vajec je ich skoré vloženie do chladničky. Rozmrazovanie v mikrovlnnej rúre alebo v miske s horúcou vodou by spôsobilo, že by sa vajcia po stranách čiastočne uvarili.
Zmrazené vajcia nešľahajte
Po rozmrazení budú vajcia rovnako kvalitné z hľadiska chuti aj výživových hodnôt. Straty sú tu minimálne. Mrazenie však naruší konzistenciu žĺtka. Vajcia nebudú vhodné na pečenie dezertov, ktoré si vyžadujú postup oddelenia žĺtkov a bielkov a vyšľahanie snehu.
Rozmrazené vajcia vždy varte a nekonzumujte ich surové.