Vidíte na uhorkách takýto biely povlak? Radšej urobte toto

nakladane uhorky

Nakladané uhorky nielen výborne chutia, ale predovšetkým majú zdraviu prospešný účinok na náš organizmus. Keď však siahnete po nakladaných uhorkách, je vhodné venovať pozornosť určitým detailom, ktoré môžu naznačovať, že sú pokazené. Mal by nás biely povlak na uhorkách znepokojovať?

Prečo jesť nakladané uhorky?

Nakladané uhorky sú vynikajúcim prírodným probiotikom, ktoré posilňuje imunitu organizmu a je prospešné pre tráviaci systém. Nakladané uhorky sú výborným zdrojom vitamínov B, C, K, E a A, ktoré majú výrazný vplyv na pokožku, vlasy či nechty.

Tieto obľúbené uhorky obsahujú okrem iného aj horčík, fosfor a draslík, ktoré sú mimoriadne dôležité, pokiaľ ide o správne fungovanie kostrového systému.

Vďaka vysokému obsahu vitamínu C nakladané uhorky pomáhajú v boji proti infekciám a prechladnutiu, preto sa po nich oplatí siahnuť najmä počas tzv. chrípkového obdobia. Ak by vám to nestačilo, nakladané uhorky pomáhajú obnoviť črevnú flóru, znižujú hladinu cholesterolu v krvi, znižujú riziko aterosklerózy a srdcových ochorení, ale tiež zabraňujú migrénam a pôsobia proti stresu.

Nezabudnite pozrieť toto:  Dnešný piatok sa ochladí a takéto počasie nás čaká cez víkend

Biele zvyšky na nakladaných uhorkách – čo to znamená?

Často sa stáva, že po odskrutkovaní pohára je na uhorkách viditeľný biely zvyšok, ktorý nevyzerá veľmi esteticky. Mnohí ľudia predpokladajú, že tieto uhorky už nie sú jedlé a pokazili sa. Nič nemôže byť ďalej od pravdy.

Biely povlak na nakladaných uhorkách sú baktérie mliečneho kvasenia, ktoré majú priaznivý vplyv na náš organizmus tým, že regulujú zloženie črevnej mikroflóry, čím zlepšujú tráviace procesy.

Nikdy nejedzte takéto uhorky

Na pohári s nakladanými uhorkami sa často vytvorí biely tiež kvasiaci povlak, ktorý vás skôr nepovzbudí k tomu, aby ste po uhorkách siahli. Takáto tenká vrstva je výsledkom bakteriálnej činnosti počas procesu nakladania.

Nezabudnite pozrieť toto:  Rok 2025 bude pre tieto znamenia zverokruhu plný zmien a úspechov

Usadenina sama o sebe nie je zdraviu škodlivá, ale ak si ju všimnete, mali by ste sa jej zbaviť. Fermentačný odpad môže negatívne ovplyvniť chuť uhoriek a v najhoršom prípade zvyšuje riziko, že sa uhorky pokazia.

Na druhej strane treba mať na pamäti, že na kvasnej usadenine sa môže objaviť pleseň, v takom prípade by sa uhorky v žiadnom prípade nemali konzumovať. Plesne na uhorkách alebo na kvasnej kvapke sa s najväčšou pravdepodobnosťou objavia, ak je nádoba netesná. Konzumácia uhoriek s plesňou sa spája s vážnou otravou jedlom, preto vždy veľmi pozorne sledujte, či sa na šupke alebo na uhorkách nenachádza podozrivá pleseň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *