Neradi lúpete zemiaky? Nie ste jediní. Tu je návod na jednoduché šúpanie zemiakov. Vyskúšajte tento trik raz a už nikdy nezmeníte svoje zvyky.
Zemiaky sú zeleninou, po ktorej siahame najčastejšie. Môžeme z nich pripraviť pyré, placky, lievance, halušky, knedle alebo rezance. Na týchto jedlách si pochutnávajú deti aj dospelí. Hoci sú zdravé, plné vitamínov a navyše majú málo kalórií, šúpanie zemiakov je jednou z najnenávidenejších kuchynských prác. Poradíme vám, ako si ju uľahčiť.
Ako rýchlo ošúpete zemiaky?
Nie je asi nič horšie ako šúpanie malých, mladých zemiakov. Či už použijete škrabku alebo obyčajný nôž, zemiaky sa vám v ruke šmýkajú, takže ich šúpanie trvá dlhšie, ako by malo. Našťastie existuje spôsob, ako to obísť. Môžete ho použiť na malé nové zemiaky, ako aj na väčšie a o niečo staršie zemiaky. Celý patent spočíva v zapichnutí vidličky do stredu zemiaka.
Vidlička ho bude držať vo vzpriamenej polohe, takže zemiak sa nebude posúvať. Potom už stačí len prejsť nožom alebo škrabkou po šupke a je hotovo. Zaberie vám to oveľa menej času ako zvyčajne.
Patent na zbavenie šupky z nových zemiakov
Chystáte sa pripraviť honosnú večeru pre niekoľko osôb a potrebujete ošúpať veľa nových zemiakov? Ak nechcete strácať drahocenný čas lúpaním, použite… umývačku riadu. Umiestnite zemiaky vedľa seba na hornú poličku umývačky riadu. Zapnite program s najvyššou možnou teplotou. Po skončení cyklu zeleninu vyberte. Šupka by sa mala bez problémov oddeliť. Ak nemáte toľko času, jednoducho vložte zemiaky do horúcej vody a potom šupku pretrite tvrdou stranou špongie.
Zvyšky ošúpte škrabkou. Zbavíte sa tak šupky za pár okamihov a ušetríte veľa času. Prípadne môžete použiť obľúbenú drôtenú metličku, kovovú hubku, ktorú kúpite v každom obchode. Zbaví vás šupky za niekoľko okamihov. Ako na to. Zemiaky vložte do hrnca a zalejte ich teplou vodou. Počkajte 5 minút. Potom vezmite do ruky drôtenú metličku a vydrhnite ňou zemiaky. Šupka pôjde ľahko dole. Rovnaký trik môžete použiť aj na „ošúpanie“ mladej mrkvy alebo petržlenu.