Chlebom môžete zahusťovať jedlá, piecť ho, pripravovať chutné hrianky. Áno, známe triky na využitie starého chleba. My vám ukážeme tie menej známe triky. Chlieb môžete použiť ako čistiaci prostriedok alebo namiesto ošetrujúceho krému. Chlebom sa v domácnosti jednoducho neplytvá.
Chlebom sa nemá plytvať
Spomínate si na naše babičky, ktoré chlieb nikdy nevyhadzovali? Áno, mali sliepky, králiky alebo iné zvieratá, ktoré sa doň s chuťou zahryzli. Čo však robiť so starým chlebom dnes? V paneláku? Možno vás prekvapí, že okrem krmiva vedeli naše babičky a prababičky využiť chlieb aj inak. Niektoré tipy sa vám určite budú hodiť.
Chlieb ako čistiaci prostriedok
Je čerstvo vymaľované a váš drobec si uprostred izby položil mastnú ruku. Skôr než siahnete po čistiacich prostriedkoch, vyskúšajte starší chlieb. Dobre absorbuje mastnotu. Potieranie steny omrvinkou chleba odstráni mastnotu. Chlieb môžete použiť aj na vyleštenie lakovaného dreveného nábytku alebo na odstránenie prachu zo starého obrazu.
Chlieb namiesto vysávača
Máte plávajúce podlahy, linoleum alebo dlažbu? Potom sa vám rozbité sklo roztriešti na tisíce drobných kúskov. Ak nemáte po ruke vysávač, plátok chleba bezpečne odstráni črepiny vrátane tých neviditeľných.
Pri krájaní cibule sa zahryznite
Tiež neznášate krájanie cibule? Slziace oči a kýchanie nepatria k vašim obľúbeným zábavám. Chlieb vás toho môže zbaviť. Stlačte si medzi pery plátok tvrdého chleba. Vytvorí účinný štít, ktorý zachytí dráždivé cibuľové plyny na povrchu. Pri krájaní cibule však dávajte pozor, aby ste cez plátok v ústach dobre videli.
Vianočné pečivo zostane dlhšie čerstvé
Položte plátok chleba vedľa kúskov vianočného alebo sviatočného cukrovia a uložte ich spoločne do chladničky. Zákusky zostanú dlhšie čerstvé. Tento trik pomáha aj pri uchovávaní koláčov alebo krémových rezov.
Zmäkčite nohy
Máte problémy s popraskanými pätami a vyskúšali ste už všetko? Jedno je isté. Namočte plátok chleba do jablčného octu, priložte na päty a obujte si hrubé ponožky. Nechajte pôsobiť cez noc a ráno sa tešte z dokonale hladkej pokožky.
Ľahký variant polievky
Prehnali ste to s dusením a teraz je vaša polievka alebo omáčka príliš mastná? Žiadny problém. Vložte do nej plátok chleba a nechajte ho odsať tuk. Chlieb pomôže aj pri pripálenej ryži. Odstráňte pripálenú časť ryže a zvyšný zápach pohltia plátky chleba položené na ryži.
Ak vám ešte zostal chlieb, nakrájajte ho na kocky a nechajte ho niekoľko minút v horúcej rúre. Chlebové krutóny v polievke vydržia celé mesiace.