- 1 septembra, 2023
- Zatiaľ bez komentára
- 8minúty čítania
Zistite, akú farbu ovocia či zeleniny máte jesť, aby ste bojovali proti zápalom v tele
Čoraz častejšie sa hovorí o chronickom zápale v tele. Odborníci a vedci nepochybujú, že tento proces je základom mnohých závažných zdravotných problémov a ochorení. Niekedy sa stáva zápalným spúšťačom príznakov autoimunitných ochorení. Odkiaľ pochádza? Bohužiaľ, veľmi často si za to môžeme sami svojou stravou. Niekoľko produktov však pomôže skrotiť zápal a výrazne zlepšiť fungovanie vášho organizmu.
Potraviny bohaté na antioxidanty sú tajnou zbraňou v boji proti mnohým chorobám a, ako sa ukazuje, aj proti obezite, ktorá tiež súvisí so zápalom pretrvávajúcim v tele dlhší čas.
Antioxidanty chránia vaše bunky pred poškodením voľnými radikálmi; tie sú zodpovedné za chronický zápal, ktorý tak ničí naše zdravie. Ako sa ukazuje, niektoré potraviny sa môžu pochváliť obzvlášť silnými účinkami. Jedzte ich čo najčastejšie.
Víťazi zápalu
Ako si odškrtnúť najlepší zdroj antioxidantov? Nie nadarmo sa hovorí, že najzdravší tanier je ten, ktorý je veľmi pestrý. Veľmi často sú účinné látky v zelenine a ovocí zároveň ich farbivami. Podľa niektorých vedcov platí, že čím intenzívnejšia farba, tým viac antioxidantov.
Pozrite sa, ktoré produkty sú plné antioxidantov. A jedzte ich čo najčastejšie!
1) Modrá: bobuľovité ovocie
Čučoriedky sú už dlho považované za superpotravinu medzi domácim ovocím. Údajne najzdravšie a najviac nabité antioxidantmi sú tie divoké. Nezabúdajme však, že všetky bobuľové plody, teda: jahody, maliny, černice či čučoriedky, sú plné antioxidantov. Antokyány obsiahnuté v čučoriedkach a černiciach, ktoré sú zodpovedné za ich fialovomodrú farbu, sú skutočnými zabijakmi zápalov číslo jeden. Vedci tieto zlúčeniny spájajú so zníženým rizikom kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky a niektorých druhov rakoviny.
Podľa niektorých štúdií môžu lesné plody obsahovať trikrát až päťkrát viac antioxidantov.
- červená: paradajky
Paradajky sa preslávili ako dokonalá potravina vďaka veľmi vysokému obsahu lykopénu a vitamínu C. Obsahujú tiež flavonoidy a betakarotén. Ide o silný súbor antioxidantov, ale vedci sa najviac zameriavajú na lykopén, červený pigment, ktorý sa okrem iného nachádza aj v melóne. Paradajky obsahujú mimoriadne vysoké koncentrácie tejto zlúčeniny.
Bolo preukázané, že lykopén má silný protirakovinový účinok a je zaujímavé, že najviac ho obsahujú varené paradajky! Jedzte čerstvé paradajky, ale rovnako často siahnite po paradajkovej polievke alebo omáčke!
- zelená: zelený čaj
Ďalším zaslúžilým antioxidantom je zelený čaj. Či už ho pijete studený alebo ako horúci nápoj, dodáte svojmu telu množstvo antioxidantov. Tento produkt obsahuje takzvané katechíny, ktoré majú protirakovinové a protizápalové vlastnosti.
- pomaranč: Pomaranče
Citrusové plody sú bohaté na vitamín C, obľúbený antioxidant, ktorý nie je o nič menej účinný ako ostatné. V štúdiách sa spája okrem iného so znížením rizika kardiovaskulárnych ochorení, mŕtvice, cievnych dysfunkcií a niektorých druhov rakoviny. Keďže nie každý ich má rád, pokojne môžete ovocie vymeniť za pohár džúsu, samozrejme, najlepšie čerstvo vylisovaného s dužinou. Má síce menej vlákniny, ale je to takzvaný vitamínový kokteil.
- tmavozelená: špenát
Hoci sme špenátu dlhé roky pripisovali falošne vysoký obsah železa kvôli chybe vo výskume, oplatí sa ho jesť z úplne iného dôvodu. Tmavozelená listová zelenina nám má čo ponúknuť. Špenát má vysoký obsah vitamínu K a obsahuje množstvo antioxidantov vrátane kemferolu, kvercetínu, luteínu a zeaxantínu. Luteín a zeaxantín sa spájajú s lepším videním, kemferol môže predchádzať rakovine a kvercetín sa spája s lepším zdravím srdca.
- hnedá: káva a horká čokoláda
Toto je novinka, na ktorú sme všetci čakali – káva a čokoláda, alebo trochu potešenia v našej strave. Čierna káva (nevyhnutne bez cukru alebo smotany) je známa vysokým obsahom antioxidantov a podporuje dlhší život. Schopnosť kávy bojovať proti zápalom je spôsobená obsahom kyselín chlorogenovej, ferulovej a n-kumarovej. Tých je v káve viac ako v čaji a víne.
Podľa jednej štúdie sa oplatí siahnuť najmä po druhu Robusta, ktorý obsahuje o niečo viac antioxidantov ako ostatné zrná.
Ak si z času na čas radi pochutnáte, určite vymeňte spracované pečivo a sladkosti, ktoré sú plné umelého cukru, za trochu tmavej čokolády s vysokým obsahom kakaa. Ide o ďalší produkt s vysokým obsahom antioxidantov, najmä flavonoidov. Čím tmavšia čokoláda (čím vyšší obsah kakaa), tým viac antioxidantov. Ak sa pri pomyslení na čokoládu s 90-percentným obsahom kakaa uškŕňate, siahnite po 70-percentnej, ale latku príliš neznižujte. Občerstvujte s mierou, sladkosti sú sladkosti.
- žltá: kurkuma
Pridajte do svojho jedálneho lístka trochu viac žltej farby a nie je nič lepšie v tejto farbe ako kurkuma obsahujúca kurkumín. Toto exotické korenie obľúbené v indickej kuchyni preukázateľne zmierňuje zápaly spojené s cukrovkou, artritídou a rakovinou. Najúčinnejšie pôsobí v kombinácii s piperínom, zlúčeninou, ktorá sa nachádza v korení.