Ako sa starať o paradajky v septembri? Najdôležitejšia vec, ktorú treba urobiť na konci sezóny

paradajky hnojenie
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

S príchodom septembra sa dozrievanie paradajok citeľne spomaľuje. Kým niektoré plody už hrajú všetkými odtieňmi červenej, mnohé zostávajú tvrdé a zelené. Najväčšou hrozbou sú však chladné noci – stačí niekoľko dní s teplotami pod 10 °C a proces dozrievania sa prakticky zastaví. Prvý mráz pritom dokáže zničiť celú úrodu zo dňa na deň.

paradajky hnojenie

Kedy sa končí sezóna paradajok?

Presný dátum ukončenia sezóny neexistuje – všetko závisí od regiónu, nadmorskej výšky a počasia v konkrétnom roku.

  • V teplejších oblastiach Slovenska môžu paradajky prinášať plody až do polovice októbra.
  • V chladnejších regiónoch však môže už začiatkom septembra jediná mrazivá noc zničiť celú úrodu.
  • Teploty pod 10 °C výrazne spomaľujú dozrievanie a pri 2–3 °C už rastliny prakticky nemajú šancu prežiť.
Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Urobte to s jabloňou v septembri. Ďalšia úroda bude obrovská

Preto je september mesiacom, kedy sa oplatí každý večer sledovať predpoveď počasia. Slnečný deň ešte nič negarantuje – nočné ochladenie vie záhradkárov nepríjemne prekvapiť.

Ako sa postarať o paradajky na konci sezóny

1. Obmedzte zálievku

Neprestávajte polievať úplne, ale aj mierne premokrenie môže v tomto období podporiť plesne. Zavlažujte iba vtedy, keď je pôda naozaj suchá.

2. Hnojenie stop

Paradajky už v septembri nehnojte. Dusík síce podporuje rast zelenej hmoty, no to už nechceme. Príliš dobre živené rastliny by sa snažili pokračovať vo vegetácii, ale pri prvej vlne chladu by rýchlo podľahli.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Ako správne zbierať, sušiť a skladovať vlašské orechy: Tipy, ktoré predĺžia ich čerstvosť na celé mesiace

3. Odstráňte kvety a malé plody

Nové kvety a drobné zelené plody už nestihnú dozrieť. Ich odstránením presmerujete silu rastliny do už vyvinutých paradajok.

4. Prerezávajte len vysoké odrody

Pri tyčkových paradajkách sa oplatí zrezať vrcholy, aby všetka energia smerovala do plodov. Kríčkové odrody už prirodzene končia vegetáciu a rez nie je potrebný.

5. Zbierajte dozreté plody včas

Červené paradajky nenechávajte zbytočne praskať na kríku. Radšej ich odoberte skôr a nechajte dozrieť vnútri, než by ich mohol poškodiť chlad.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Tekvica obrovská – jesenný symbol záhrady: Ako ju dopestovať do rekordných rozmerov

6. Využite aj zelené paradajky

Neznamená to, že ich musíte vyhodiť. Zelené plody dozrejú aj doma – vložte ich do papierového vrecka alebo debničky a pridajte jablko, ktoré uvoľňuje etylén urýchľujúci dozrievanie. Alebo ich spracujte – chutney, zaváraniny či vyprážané zelené paradajky sú výbornou alternatívou.

7. Ochráňte rastliny pred chladom

Aj jednoduché prekrytie agrofóliou, starým plátnom či dekou môže predĺžiť zber až o dva týždne.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *