Ako správne zbierať, sušiť a skladovať vlašské orechy: Tipy, ktoré predĺžia ich čerstvosť na celé mesiace

orechy
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Vlašské orechy (Juglans regia) patria k najcennejším plodom jesene. Okrem výraznej orechovej chuti sú aj výborným zdrojom živín – obsahujú omega-3 mastné kyseliny, bielkoviny, horčík, draslík a vitamíny skupiny B. Posilňujú mozgovú činnosť, podporujú imunitu a pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu.

orechy

Liečivé účinky majú aj listy vlašského orecha – pôsobia protizápalovo a dezinfekčne. Odvar z nich sa tradične používa na problémy s pokožkou či ako prírodná vlasová voda.

Najčastejšie pestované odrody

Na Slovensku sa pestuje viacero odrôd, ktoré sa líšia veľkosťou, tvarom či hrúbkou škrupiny. Obľúbené sú napríklad Apollo, Saturn, Resovia, Karat alebo Albi. Záhradkári ich oceňujú najmä pre tenšiu škrupinu, pravidelný tvar a jednoduché lúskanie.

Kedy a ako zbierať orechy

Úroda dozrieva od polovice septembra do konca októbra. Správny čas spoznáte podľa toho, že zelený obal plodu praská a orechy začínajú samy padať na zem.

Najlepšie je zbierať ich denne, aby neležali vo vlhku. Plody môžete striasať jemným potrasením konárov pomocou dlhého kôľa, no vyhnite sa prudkému udieraniu, ktoré môže strom poškodiť. Čerstvo nazbierané orechy hneď zbavte zvyškov zelenej šupky. Pri čistení používajte rukavice – látka juglon silno farbí pokožku.

Sušenie rozhoduje o kvalite

Orechy po zbere obsahujú veľa vlhkosti, preto ich treba dôkladne vysušiť. Ideálne miesto je suché a vzdušné – povala, podstiešený balkón či hospodárska miestnosť.

Rozložte ich v tenkej vrstve a pravidelne premiešavajte. Sušenie by malo prebiehať pri teplote 20–25 °C a vlhkosti do 65 %. Celý proces trvá 2 až 4 týždne. Správne usušené orechy spoznáte podľa suchého „chrastenia“ pri potrasení.

Nevysúšajte ich v rúre ani na radiátore – vysoká teplota ničí oleje a zhoršuje chuť.

Najlepšie spôsoby skladovania

Vysušené orechy skladujte v papierových alebo ľanových vreckách či v drevených debničkách. Plastové nádoby nie sú vhodné – zadržiavajú vlhkosť a podporujú vznik plesní.

Proti moliam pomôže 48-hodinové zmrazenie, ktoré zničí larvy aj vajíčka. Do nádoby môžete pridať bobkový list, klinčeky alebo sušenú levanduľu, ktoré škodcov prirodzene odpudzujú.

Ideálne podmienky na skladovanie sú chladné priestory s teplotou 5–10 °C a nízkou vlhkosťou. Vlašské orechy v škrupine vydržia čerstvé až rok. Lúpané orechy treba uchovávať v chladničke do 3 mesiacov alebo v mrazničke až do jedného roka.

Ako zistiť, či sú orechy ešte dobré

Kvalitné orechy majú svetlé jadro, príjemnú orechovú vôňu a sladkastú chuť. Pokazené orechy spoznáte podľa horkej chuti, zatuchnutého pachu alebo tmavých škvŕn.

Rýchly test spočíva v ponorení jadier do vody – čerstvé klesnú na dno, staré alebo presušené zostanú plávať na hladine.

Plesnivé orechy s bielym či zeleným povlakom nikdy nekonzumujte – obsahujú zdraviu škodlivé aflatoxíny, ktoré môžu vážne poškodiť pečeň.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *