Ako ušetriť pri nákupoch potravín: 10 praktických trikov, ktoré vám znížia výdavky

nakupovanie obchod
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Idete do obchodu len po chlieb a vrátite sa s plným košíkom. Poznáte to? Nie ste sami. Obchodné reťazce veľmi dobre vedia, ako využiť naše návyky – od umiestnenia regálov až po premyslené akcie – aby sme minuli viac, než sme chceli. Našťastie, existujú spôsoby, ako tieto marketingové pasce prekonať a ušetriť stovky eur ročne (foto: freepik.com)

nakupovanie obchod

Nákupný zoznam – jednoduchý trik s veľkým efektom

Zoznam pôsobí ako drobnosť, ale funguje. Už v roku 2007 výskum na University of Minnesota ukázal, že ľudia s nákupným zoznamom míňajú až o tretinu menej na impulzívne produkty.

Výhody sú jasné:

  • chránite sa pred zbytočnými výdavkami,
  • lepšie plánujete jedlá a využívate zásoby z domu,
  • nakupujete rýchlejšie a cielene.

Aj nedávne prieskumy potvrdzujú, že spotrebitelia, ktorí sa držia zoznamu, kupujú menej zbytočností a šetria výrazne viac.

Nikdy nenakupujte hladní

Rada známa už od našich starých mám má vedecký základ. Výskum University of Southern California (2015) dokázal, že hladní ľudia minú v priemere o 20 % viac a častejšie volia kalorické, drahšie potraviny. Stačí malé občerstvenie pred odchodom z domu – jabĺčko, hrsť orechov či sendvič – a vaše rozhodnutia budú rozumnejšie.

Akcie a zľavy: nie vždy výhodné

„Kúp dva, tretí zadarmo“ znie lákavo, ale potrebujete naozaj tri balíky chipsov? Podľa kontrolných správ veľká časť ľudí kupuje v akciách veci, ktoré by si inak nevzali. Zľava je často iba psychologická pasca. Predtým, než vložíte produkt do košíka, skúste si položiť otázku:

  • Spotrebujem to?
  • Využijem to pred dátumom spotreby?
  • Je cena jednotky naozaj nižšia?

Veľké balenia nemusia byť lacnejšie

Mnohí si myslia, že väčšie balenie = nižšia cena. Pravda je však iná – porovnania ukazujú, že takmer tretina menších balení vychádza výhodnejšie. Navyše, ak ide o potraviny s krátkou trvanlivosťou, riziko plytvania je ešte väčšie. Riaďte sa preto jednotkovou cenou uvedenou na regáli.

Privátne značky: lacnejšie a často rovnako kvalitné

Ešte pred pár rokmi sa potraviny supermarketových značiek vnímali ako „lacné náhrady“. Dnes ich kvalita rastie a stále viac ľudí im dáva šancu. Testy preukázali, že mnohí spotrebitelia pri ochutnávke nerozoznajú rozdiel medzi prémiovým produktom a jeho lacnejším variantom.

Krátka trvanlivosť = výrazná úspora

Zľavnené produkty s blížiacim sa dátumom spotreby už nechýbajú ani v slovenských supermarketoch. Ak ich vyberiete rozumne, môžete ušetriť desiatky percent a zároveň prispieť k zníženiu plytvania potravinami. Dôležité je vedieť rozlíšiť medzi označením „spotrebujte do“ (bezpečnosť) a „minimálna trvanlivosť do“ (kvalita a chuť).

Hotovosť alebo karta?

Vedci z MIT už pred rokmi zistili, že pri platbe kartou míňame v priemere o 12 – 18 % viac ako pri platbe v hotovosti. Dôvod je jednoduchý: fyzické odovzdanie bankoviek si viac uvedomujeme. Pri väčších nákupoch preto radšej siahnite po hotovosti a kartu si nechajte na menšie výdavky.

Plánovanie jedál = menej výdavkov aj odpadu

Výskumy ukazujú, že ľudia, ktorí si plánujú jedálniček, míňajú menej a zároveň menej vyhadzujú potraviny. Navyše si udržujú zdravšiu stravu, pretože vyberajú čerstvé a sezónne suroviny.

Sezónne a lokálne potraviny sú najvýhodnejšie

Paradajky v lete či jablká na jeseň sú lacnejšie, chutnejšie a bohatšie na vitamíny než tie dovážané zo zahraničia mimo sezóny. Navyše podporujete domácich pestovateľov a znižujete uhlíkovú stopu spojenú s dopravou potravín.

Vernostné programy a aplikácie

Mobilné aplikácie a vernostné karty môžu byť skvelým pomocníkom – ak ich používate s rozumom. Ponúkajú personalizované zľavy, zbieranie bodov aj prehľad výdavkov. Dôležité je nenechať sa zviesť k nákupom vecí, ktoré by ste si inak nekúpili.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *