Avokádo je jedným zo symbolov mexickej a latinskoamerickej kuchyne. Skladá sa z veľkého semienka, ktoré je obklopené mäkkou dužinou originálnej chuti a tvrdou, drsnou šupkou tmavozelenej farby. Považuje sa za najzdravšie ovocie na svete. Keď si prečítate o jeho vedeckom výskume, zistíte prečo.
Schudnite konzumáciou tukov
Prečo taká chvála na zdravotné účinky nášho exotického priateľa? Avokádo je mimoriadne bohaté na minerálne látky, ako sú draslík, vápnik a fosfor. Je tiež skutočnou hostinou vitamínov: A, B1, B2, B5, C, E, K, H alebo kyselina listová. Je tiež veľmi prospešný pre hladinu cholesterolu.
Jeho skutočná sláva však pochádza z jeho mimoriadne zdravých tukov. Avokádo je totiž na ovocie veľmi kalorické – v 100 g môže byť až 220 kalórií. Pravdepodobne sa pýtate – ako vám má konzumácia takejto kalorickej potraviny pomôcť schudnúť?
Všetko je to o vlastnostiach tohto tuku. Pomáha regulovať chuť do jedla, vďaka čomu sa budete cítiť dlhšie sýti. Potvrdzuje to aj nedávna štúdia Illinoiskej univerzity. Uskutočnila sa počas 12 týždňov na vzorke 105 ľudí s nadváhou a obezitou. Cieľom testu bolo preskúmať vzťah medzi konzumáciou avokáda a ukladaním tuku.
Jedna skupina jedla každý deň jedlá, ktoré obsahovali avokádo, zatiaľ čo druhá jedla to isté, ale bez tohto ovocia. Výsledok? V prípade žien – výrazné zníženie množstva brušného tuku!
Samozrejme, štúdia sa bude pravdepodobne opakovať a rozširovať, ale aj tento pokus je ďalším argumentom pre trvalé zaradenie avokáda do vášho jedálnička. Odporúčame ho najmä na raňajky v sprievode vajec.
Ako inak môžeme avokádo pripraviť, aby sme potešili nielen žalúdok, ale aj chuťové poháriky? Odporúčame vám avokádové recepty.