Awokádo, jeden z najobľúbenejších plodov na svete, si nachádza svoje miesto na miliónoch tanierov. Ročne sa celosvetovo skonzumuje približne 5 miliárd kusov, čo svedčí o jeho popularite nielen kvôli chuti, ale aj vďaka množstvu zdravotných benefitov, ktoré ponúka. Najnovšie výskumy poukazujú na to, že pravidelná konzumácia avokáda môže prispieť k dodržiavaniu zdravých stravovacích návykov a zlepšeniu celkového zdravia.
Prečo zaradiť avokádo do jedálnička?
Jedným z hlavných dôvodov, prečo zaradiť avokádo do svojho jedálnička, je jeho bohatý obsah živín. Obsahuje významné množstvo vitamínu K, ktorý prispieva k zdraviu kostí a zabezpečuje správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho v avokáde nájdeme aj vitamín B9 (kyselina listová), ktorý má pozitívny vplyv na činnosť mozgu. Avokádo je taktiež bohaté na draslík, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu srdca a svalov.
Avokádo je výborným zdrojom zdravých tukov, najmä jednonenasýtených mastných kyselín, ktoré môžu znížiť hladinu zlého cholesterolu LDL a zároveň zvýšiť hladinu dobrého cholesterolu HDL. To je obzvlášť dôležité pre kardiovaskulárne zdravie. Okrem toho má nízky glykemický index a nízky obsah jednoduchých cukrov, čo ho robí ideálnou potravinou pre ľudí s cukrovkou.
Kto by sa mal avokádu vyhnúť?
Aj keď má avokádo množstvo zdravotných benefitov, nie je vhodné pre každého. Ľudia, ktorí trpia alergiou na latex, by sa mali vyhýbať konzumácii avokáda, pretože môže vyvolať tzv. latexovo-ovocný syndróm, čo je krížová reakcia medzi alergénmi v latexu a niektorých druhoch ovocia, vrátane avokáda.
Osoby užívajúce lieky na riedenie krvi by mali byť opatrné, pokiaľ ide o množstvo avokáda, ktoré konzumujú. Vysoký obsah vitamínu K môže interferovať s účinkom týchto liekov, čo by mohlo viesť k zdravotným komplikáciám. V takýchto prípadoch je vhodné konzultovať s lekárom, aby sa predišlo nežiaducim účinkom.
Výskum o benefitoch pravidelnej konzumácie avokáda
Nedávna štúdia, publikovaná v odbornom časopise „Current Development of Nutrition“, priniesla zaujímavé zistenia o účinkoch pravidelnej konzumácie avokáda. Výskum bol zameraný na vplyv konzumácie jedného avokáda denne na zlepšenie stravovacích návykov u ľudí s brušnou obezitou. Štúdie sa zúčastnilo 1008 dospelých, prevažne žien s priemerným vekom 50 rokov.
Účastníci boli rozdelení do dvoch skupín. Jedna skupina jedla jedno avokádo denne po dobu 26 týždňov, zatiaľ čo druhá skupina sa stravovala obvyklým spôsobom bez avokáda. Po ukončení výskumu vedci zistili, že u tých, ktorí pravidelne konzumovali avokádo, došlo k zlepšeniu tzv. indexu zdravého stravovania. Tieto osoby zvýšili príjem zdravých tukov a zeleniny, čo prispelo k lepšiemu dodržiavaniu všeobecných stravovacích odporúčaní.
Vedci dospeli k záveru, že pravidelná konzumácia avokáda môže podporiť lepšie stravovacie návyky, najmä u ľudí s nadváhou, a prispievať k zdravej výžive.
V skratke:
Avokádo je výživný plod s množstvom zdravotných výhod, ako je zlepšenie zdravia srdca a zníženie zlého cholesterolu. Napriek tomu by sa niektorí ľudia, vrátane tých s alergiou na latex alebo užívajúcich lieky na riedenie krvi, mali jeho konzumácii vyhýbať. Najnovšie výskumy ukazujú, že pravidelná konzumácia avokáda zlepšuje stravovacie návyky, čo môže byť obzvlášť prínosné pre ľudí s obezitou.
redakcia Plénum.sk