Medzi mnohými úžasnými vlastnosťami čučoriedok je aj niekoľko takých, ktoré niektorým ľuďom bránia v tom, aby sa týchto chutných plodov chytili. Oplatí sa to vedieť skôr, ako sa začneme nekontrolovateľne prejedať fialovými šťavnatými guľôčkami. Možno sme práve my tí, ktorí to nesmieme robiť?
Pri pohľade na vlastnosti čučoriedok sa nemožno ubrániť dojmu, že tento lesný produkt je vlastne dobrota sama. Iné ovocie by mu mohlo rozsah týchto benefitov závidieť. Čučoriedky sú bohaté na vitamíny (A, B, C, E, PP), minerály (horčík, meď, selén, železo a vápnik) a antokyány, ktoré majú antioxidačné a protirakovinové vlastnosti. Sú senzačné pre pokožku, zrak, mozog a normálnu hladinu cholesterolu.
To všetko vyzerá veľmi pôsobivo, však? Prečo teda stále tvrdíme, že niektorí ľudia by čučoriedky konzumovať nemali? Nuž, nie je to náš názor, ale nesporný fakt. Ba čo viac, ide dokonca o viac ako jednu skupinu ľudí. Je to smutné, ale pravdivé; stojí za to to vedieť, pretože dôsledky nedodržiavania týchto pravidiel sú nepríjemné.
Čučoriedky nie sú pre každého
Na úvod krátky truizmus. Samozrejme, čučoriedky by nemali konzumovať ľudia, ktorí sú na toto ovocie alergickí. Našťastie, takéto vylúčenia z konzumácie potravín sú veľmi zriedkavé. Treba však poznamenať, že ďalšia kontraindikácia sa týka neznášanlivosti fruktózy, na ktorú sú čučoriedky bohaté. Hoci má toto ovocie nízky glykemický index, neodporúča sa jesť ho počas užívania liekov na cukrovku.
Čučoriedky by nemali konzumovať ani ľudia trpiaci ochoreniami obličiek. Prečo? Takéto ochorenie často znamená vysokú hladinu draslíka a lesné ovocie ho má až 90 mg na 100 g výrobku. Pri dodržiavaní diéty s nízkym obsahom draslíka preto treba dbať na osobitnú opatrnosť.
Zaujímavé je, že lekári zakazujú konzumáciu čučoriedok aj ľuďom trpiacim favizmom. Toto zriedkavé ochorenie postihuje najmä strukoviny (preto sa favaizmus označuje ako choroba fava fazule), ale ako sa ukázalo, k zakázaným produktom sa v tomto prípade pridávajú aj čučoriedky.