Ceny olivového oleja v posledných mesiacoch rapídne vzrástli, čo si všimli aj slovenskí spotrebitelia. Zatiaľ čo ešte pred rokom stál liter okolo 8 eur, dnes za rovnakú cenu kúpite už len polovicu tejto fľaše. Čo spôsobilo tento prudký nárast cien a čo môžeme očakávať do budúcnosti? Informuje o tom portál tvnoviny.sk
Globálna produkcia olivového oleja a suchá
Olivový olej je významným produktom, ktorý sa pestuje najmä v troch oblastiach: Jaén v Španielsku, Bari v Taliansku a Chania v Grécku. Práve tieto tri regióny produkujú až 60 % svetovej produkcie olivového oleja. Bohužiaľ, v sezóne 2022/2023 trpeli tieto oblasti výraznými suchami, čo spôsobilo pokles globálnej produkcie o 25 %.
Komoditný analytik Marek Nemky upozorňuje pre tvnoviny.sk, že práve tento pokles produkcie mal výrazný vplyv na ceny. Na Slovensku sa tieto zmeny prejavili až v roku 2024, keď ceny olivového oleja narástli o 46 % oproti minulému roku a zdvojnásobili sa v porovnaní s rokom 2021.
Stabilizácia cien, ale s otáznikom
Dobrou správou je, že ceny olivového oleja sa v súčasnosti stabilizovali. Vysoké ceny znížili dopyt, čo pomohlo vrátiť rovnováhu medzi ponukou a dopytom. Nemky však varuje, že táto stabilita nemusí byť trvalá. „Ceny, ktoré teraz vidíme v obchodoch, tu s nami ešte nejaký čas zostanú,“ vysvetľuje.
Horšou správou je, že dlhodobá stabilita cien nie je istá. Ani tento rok nebola úroda dobrá a klimatické zmeny prinášajú neistotu do budúcich sezón. Nemky očakáva, že s rastúcou ziskovosťou pestovania olív sa viacerí farmári rozhodnú pre tento typ plodiny, no to bude vyžadovať čas a nemalé investície. To znamená, že na návrat cien spred roku 2021 môžeme zabudnúť.
Cena masla tiež narastá
Podobný problém sa týka aj masla. Aj keď jeho cena začiatkom roka 2024 krátko klesla, od mája začala opäť rásť. Dnes sa najlacnejšie maslo predáva za dva a pol eura, pričom ani v akciách neklesne pod dve eurá.
V medziročnom porovnaní je maslo drahšie o viac ako 70 centov a jeho najdrahšie varianty už prekročili štyri eurá. Na burze sa cena masla drží blízko historických maxím, čo je spôsobené slabou svetovou ponukou a zvýšeným dopytom, najmä s príchodom sezóny pečenia.
Nemky dopĺňa, že výrobcovia mliečnych produktov sa v posledných rokoch zamerali viac na výrobu syrov kvôli vyššiemu dopytu, čím bola produkcia masla mierne odsunutá na vedľajšiu koľaj. To opäť podporuje ďalší rast cien masla.
V skratke
Ceny olivového oleja aj masla na Slovensku výrazne vzrástli kvôli zníženej produkcii a rastúcemu dopytu. Zatiaľ čo sa ceny olivového oleja momentálne stabilizovali, z dlhodobého hľadiska môže dochádzať k ďalšiemu zvyšovaniu cien, najmä kvôli klimatickým zmenám a neistej úrode. Cena masla taktiež pokračuje v raste, pričom dopyt po ňom stúpa s blížiacou sa sviatočnou sezónou.