Dedko ukázal trik. Dajte to k cibuli a vydrží čerstvá veľmi dlho

cibula 1
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Cibuľa je neoddeliteľnou súčasťou mnohých tradičných i moderných jedál. Dodáva pokrmom špecifickú chuť, arómu a zároveň podporuje trávenie. Aby si však zachovala všetky svoje vlastnosti čo najdlhšie, je kľúčové vedieť, ako ju správne skladovať. Naša susedka prezradila jednoduchý, no veľmi účinný spôsob, vďaka ktorému cibuľa zostáva dlhodobo šťavnatá a neplesnivie.

Ako spoznať kvalitnú cibuľu už pri nákupe?

K úspešnému skladovaniu patrí aj správny výber samotnej cibule. Najlepšou voľbou je nákup na váhu – umožní vám detailne skontrolovať stav každého kusa. Vyberajte cibule, ktoré sú pevné, ťažké a majú suchú, neporušenú šupku svetlej farby. Vyhnite sa exemplárom so škvrnami alebo známkami hniloby – môžu totiž signalizovať začínajúci rozklad.

Správne skladovanie cibule: čo funguje najlepšie?

Ideálne prostredie pre cibuľu je suché, chladné a vzdušné. Najlepšie ju uchováte v prútenom koši, jutovom vreci alebo drevenej debničke. Vyhnite sa plastovým nádobám či uzavretým vreckám – tie zadržiavajú vlhkosť a urýchľujú proces kazenia.

Cibuľa by zároveň nemala byť skladovaná spolu s inými druhmi zeleniny či ovocia. Produkuje totiž etylén – plyn, ktorý spôsobuje rýchlejšie dozrievanie a tým aj rýchlejšie kazenie susedných potravín. Optimálna teplota na skladovanie cibule sa pohybuje medzi 4 a 10 °C.

Trik so sódou bikarbónou: osvedčený domáci tip

Naša susedka sa podelila o jednoduchý, no mimoriadne účinný trik: do prúteného košíka, kde uchováva cibuľu, vkladá čajovú lyžičku sódy bikarbóny zabalenú do papierovej utierky. Tento domáci absorbent vlhkosti pomáha predchádzať plesniam a predlžuje životnosť cibule. „Vďaka tomu mi cibuľa nikdy nevyschne ani nezačne hniť,“ tvrdí.

Čo robiť, ak cibuľa začne klíčiť?

Teplejšie dni prinášajú aj rýchlejšie klíčenie zeleniny – cibuľa nie je výnimkou. Pokiaľ však po prekrojení nie je vo vnútri zhnitá alebo mäkká, je stále vhodná na konzumáciu. A ak už klíčky presahujú rozumnú dĺžku? Skvelým spôsobom, ako ich využiť, je vložiť spodok cibule s koreňmi do pohára s vodou a nechať vyrásť čerstvú vňať – teda domáci pažitkový náhradník priamo z kuchynskej linky.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *