O zdraviu prospešných vlastnostiach cesnaku sa toho popísalo už veľa, ale ukazuje sa, že je toho ešte viac. Nové správy vedcov uverejnené v časopise Nutrients sú sľubné.
Podľa výsledkov prehľadu štúdií, ktoré uskutočnili vedci z Juhovýchodnej univerzity a Univerzity Xizang Minzu v Číne, pravidelné pridávanie cesnaku do stravy pomáha udržiavať normálnu hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
Vedci objavili nové vlastnosti cesnaku
Glukóza a lipidy sú pre telo nevyhnutné živiny. Sú zdrojom energie a tvoria základ mnohých rôznych stavebných prvkov. Pri ich nadmernom prívode však môžu zvyšovať riziko zdravotných problémov. Vyššie hladiny cukru a tukov v tele ovplyvňuje mnoho rôznych faktorov vrátane konzumácie alkoholu alebo nedostatočnej fyzickej aktivity.
Vedci uvádzajú, že u zdravých jedincov je metabolizmus glukózy a lipidov presne regulovaný, zatiaľ čo poruchy metabolizmu týchto zlúčenín môžu viesť k mnohým chronickým ochoreniam vrátane aterosklerózy, cukrovky a steatózy pečene.
Podľa zozbieraných štúdií sa cesnak spája s reguláciou hladiny lipidov a glukózy v krvi. Potvrdil to tím výskumníkov z Juhovýchodnej univerzity a univerzity Xizang Minzu v Číne, pričom uviedol, že ľudia, ktorí zaradili cesnak do svojho jedálnička, mali nižšiu hladinu glukózy v krvi a viac „dobrého“ a menej „zlého“ cholesterolu, okrem iného aj nižšiu celkovú hladinu cholesterolu.
Cesnak liekom na všetko zlo?
Výskumníci dodávajú, že údaje nie sú dostatočne komplexné na to, aby sa dalo jednoznačne konštatovať, že samotné žuvanie väčšieho množstva cesnaku stačí na priame zníženie rizika srdcových ochorení. Napriek tomu výsledky prehľadu jednoznačne naznačujú, že cesnak môže byť chutným spôsobom kontroly hladiny glukózy a lipidov.
Predpokladá sa, že tieto vlastnosti cesnaku sú sprostredkované účinnými látkami prítomnými v cesnaku, ktoré podporujú organizmus viacerými spôsobmi vrátane znižovania oxidačného stresu. Okrem toho cesnak obsahuje antioxidačnú zlúčeninu nazývanú aliín, ktorá má pozitívny vplyv na hladinu glukózy a lipidov v krvi, ako aj na črevný mikrobióm.