Je hustý, intenzívne krémový s kyslastou chuťou. V gréckej kuchyni má čestné miesto, pretože sa nachádza na raňajkách aj pri večernej hostine. Jeho konzumácia je prospešná pre zdravie každého človeka, pretože obsahuje dostatok vitamínov a živín. Oplatí sa ho jesť nielen počas veľkých gréckych sviatkov, ale aj po návrate do poľskej reality.
Grécko nie je len krajinou mýtických bohov, krásnej krajiny a horúceho slnka. Je to aj miesto, kde sa zrodila výnimočná kuchyňa, známa svojimi čerstvými produktmi a jednoduchými, ale chutnými jedlami. Jednou z najdôležitejších zložiek gréckej stravy je jogurt. Je základom expresných raňajok, keď stačí primiešať trochu medu a ovocia, alebo omáčky tzatziki, bez ktorej si grécku kuchyňu ťažko predstaviť. Okrem chuti má aj množstvo vlastností, pre ktoré sa ho oplatí zaradiť do svojho jedálnička.
Prečo jesť grécky jogurt?
V porovnaní s prírodným jogurtom, ktorý je u nás obľúbenejší, má grécky jogurt viac tuku a bielkovín, a teda aj o niečo viac kalórií. Napriek tomu sa ho oplatí zaradiť do svojho jedálnička.
Začnime črevami, druhým mozgom nášho tela. Práve tie sú dôležité na udržanie zdravia a dobrej imunity aj v čase choroby. Ich činnosť podporí grécky jogurt. Probiotiká, ktoré obsahuje, majú priaznivý vplyv na črevný mikrobióm, zlepšujú trávenie a vstrebávanie živín.
Grécky jogurt obsahuje aj dostatočné množstvo vitamínov B12 a B2. Prvý z nich je nevyhnutný pre správne fungovanie nervového systému, pretože pomáha vytvárať myelín, látku, ktorá obklopuje a izoluje nervové vlákna. Vitamín B2 je zasa súčasťou enzýmov, ktoré sú nevyhnutné na udržanie dobrého zraku.
Jedlo pre zdravé kosti
Už aj deti vedia, že hlavným stavebným prvkom kostí je vápnik, ktorého dobrým zdrojom je grécky jogurt. Obsahuje aj fosfor, ktorý je dôležitý pre kosti a ktorý je spolu s vápnikom neoceniteľný pri prevencii osteoporózy.
Bielkoviny sú nevyhnutné pre stavbu a regeneráciu tkanív vrátane kostí. Grécky jogurt je vďaka svojej hustej konzistencii výborným zdrojom tejto zložky.
Najlepší grécky jogurt
Pri výbere gréckeho jogurtu venujte pozornosť jeho zloženiu. Najlepšie je vyberať si prírodné výrobky bez pridaného cukru, umelých sladidiel alebo iných zbytočných prísad. Čím kratšie zloženie, tým lepšie.