Gréci vedia, prečo ho jesť každý deň. Tento jogurt kúpite aj na Slovensku

jogurt
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Je hustý, intenzívne krémový s kyslastou chuťou. V gréckej kuchyni má čestné miesto, pretože sa nachádza na raňajkách aj pri večernej hostine. Jeho konzumácia je prospešná pre zdravie každého človeka, pretože obsahuje dostatok vitamínov a živín. Oplatí sa ho jesť nielen počas veľkých gréckych sviatkov, ale aj po návrate do poľskej reality.

Grécko nie je len krajinou mýtických bohov, krásnej krajiny a horúceho slnka. Je to aj miesto, kde sa zrodila výnimočná kuchyňa, známa svojimi čerstvými produktmi a jednoduchými, ale chutnými jedlami. Jednou z najdôležitejších zložiek gréckej stravy je jogurt. Je základom expresných raňajok, keď stačí primiešať trochu medu a ovocia, alebo omáčky tzatziki, bez ktorej si grécku kuchyňu ťažko predstaviť. Okrem chuti má aj množstvo vlastností, pre ktoré sa ho oplatí zaradiť do svojho jedálnička.

Prečo jesť grécky jogurt?

V porovnaní s prírodným jogurtom, ktorý je u nás obľúbenejší, má grécky jogurt viac tuku a bielkovín, a teda aj o niečo viac kalórií. Napriek tomu sa ho oplatí zaradiť do svojho jedálnička.

Začnime črevami, druhým mozgom nášho tela. Práve tie sú dôležité na udržanie zdravia a dobrej imunity aj v čase choroby. Ich činnosť podporí grécky jogurt. Probiotiká, ktoré obsahuje, majú priaznivý vplyv na črevný mikrobióm, zlepšujú trávenie a vstrebávanie živín.

Grécky jogurt obsahuje aj dostatočné množstvo vitamínov B12 a B2. Prvý z nich je nevyhnutný pre správne fungovanie nervového systému, pretože pomáha vytvárať myelín, látku, ktorá obklopuje a izoluje nervové vlákna. Vitamín B2 je zasa súčasťou enzýmov, ktoré sú nevyhnutné na udržanie dobrého zraku.

Jedlo pre zdravé kosti

Už aj deti vedia, že hlavným stavebným prvkom kostí je vápnik, ktorého dobrým zdrojom je grécky jogurt. Obsahuje aj fosfor, ktorý je dôležitý pre kosti a ktorý je spolu s vápnikom neoceniteľný pri prevencii osteoporózy.

Bielkoviny sú nevyhnutné pre stavbu a regeneráciu tkanív vrátane kostí. Grécky jogurt je vďaka svojej hustej konzistencii výborným zdrojom tejto zložky.

Najlepší grécky jogurt

Pri výbere gréckeho jogurtu venujte pozornosť jeho zloženiu. Najlepšie je vyberať si prírodné výrobky bez pridaného cukru, umelých sladidiel alebo iných zbytočných prísad. Čím kratšie zloženie, tým lepšie.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *