- 13 augusta, 2023
- 2 komentáre
- 8minúty čítania
Jedzte ju aj každý deň. Vyplaví vám z teľa toxíny a poslní srdce
Horčica je druh korenia, ktoré má väčšina z nás určite v kuchyni. Ukázalo sa, že jej história siaha do dávnych čias pred naším letopočtom. Preslávila sa u Rimanov, najmä v ich vojenských jednotkách. Nielenže bola jednoduchá na výrobu, ale výborne maskovala aj potraviny, ktoré už neboli úplne čerstvé a ktoré sa často začali kaziť počas cestovania. Nesie však horčica v sebe viac než len to? Oplatí sa ju jesť?
Z čoho sa horčica vyrába?
Súčasná horčica sa líši od tej, ktorú používali Rimania. Recept na ňu vyvinuli a rozšírili Francúzi z Dijonu. Odvtedy sa horčica teší veľkej úcte na celom svete. V Poľsku sa objavila vďaka Napoleonovi Bonaparte.
Aké sú základné zložky horčice? V prvom rade sú potrebné horčičné semená, ocot, voda, sladidlo, soľ, farbivo a korenie. Keďže existuje nespočetné množstvo verzií horčice, na jej výrobu sa používajú rôzne druhy a kvalita prísad.
Horčičné semienka môžu byť rôznych druhov: biele, čierne, žlté alebo hnedé. Môžu byť tiež mleté alebo pridané celé. Na výrobu 200 g výrobku je potrebných až 1 000 horčičných semien! Používa sa aj lieh, víno alebo jablčný ocot, niekedy aj víno. Ako sladidlo sa zvyčajne pridáva cukor, med alebo javorový sirup. Na druhej strane horčica získava svoju žltú farbu z kurkumy alebo riboflavínu.
Horčica a ocot tvoria ideálny konzervačný prostriedok, takže horčica nepotrebuje žiadne ďalšie konzervačné látky. Zároveň výrobcovia niekedy pridávajú viac vody, a tým aj umelé zvýrazňovače chuti, arómy a konzervačné látky. Stačí sa však pozrieť na etiketu a skontrolovať, či sa výrobok oplatí kúpiť.
Dôležité je, že horčica by sa po otvorení mala skladovať v chladničke a zostane jedlá až šesť mesiacov.
Najobľúbenejšie druhy horčice
V závislosti od druhu sa do horčice pridáva rôzne korenie, iný druh horčice a môže sa líšiť štruktúrou alebo konzistenciou. Medzi najbežnejšie horčice patria:
- sarepská – najobľúbenejšia v Poľsku. Vyrába sa zo špeciálneho druhu horčice sarepskej: bielej a hnedej. Má pikantnú chuť. Jej konzistencia je jednotná. Vylepšuje chuť syrov, údenín, klobás. Používa sa aj do marinád;
- Francúzska – ako jediná obsahuje celé nemleté horčičné semená. Pridáva sa vínny ocot alebo biele víno. Má pikantnú chuť. Najlepšie sa hodí do vyprážaných a pečených jedál;
- dijonská – má ľahkú a krémovú konzistenciu. Má mierne pikantnú a suchú chuť. Namiesto octu sa používa biele hroznové víno. Obsahuje málo soli a cukru. Hodí sa k údeninám, syrom, pečienkam a pridáva sa do dresingov a omáčok podávaných k šalátom a mäsu;
- Ruská – vyrába sa z pikantných a nahrubo pomletých semienok čiernej horčice. Má pikantnú chuť. Hodí sa ku grilovanému, vyprážanému a pečenému mäsu. Výborne chutí s klobásami, bravčovým kolenom, krkovičkou a údeninami;
- lahôdková – veľmi krémová, jednoliata. Má jemnú chuť. Najlepšie sa hodí k mäsu, klobásam a údeninám;
- Bavorský – jemný, sladený medom;
- kremská – vyznačuje sa sladkou chuťou. Vyrába sa z jemne mletých horčičných semien. Hodí sa k studeným aj teplým jedlám. Často sa používa ako prísada do dresingov. Zlepšuje chuť syrov a údenín;
- stolové korenie – stredne ostré. Má svetlú farbu a dá sa použiť takmer do všetkého: sendvičov, mäsových jedál, šalátov, údenín, záliviek;
- chrenové – s prídavkom chrenu, ktorý zosvetľuje jeho farbu a dodáva mu ostrú chuť. Hodí sa k bielym klobásam, vajíčkam, grilovaným, pečeným alebo duseným mäsovým pokrmom;
- anglický – veľmi pikantný. Vyrába sa z bielych a čiernych horčičných semien. Pridáva sa do nej kurkuma.
Výživové hodnoty a vlastnosti horčice
Ukazuje sa, že horčicu sa oplatí jesť nielen kvôli jej chuti a výbornému zloženiu s rôznymi potravinami. Horčica je tiež bohatá na množstvo minerálov a vitamínov. Nájdeme v nej: fosfor, horčík, selén, zinok, sodík, železo, meď, vápnik, mangán, draslík, vitamíny: A, C a vitamíny skupiny B. Okrem toho obsahuje veľa vlákniny.
To všetko najmä vďaka horčici, ktorá je základom každej horčice. Vďaka nej má korenie protizápalový účinok, priaznivo vplýva na obehový systém, tráviaci systém, podporuje trávenie, a dokonca sa môže používať pri prevencii rakoviny čriev a žalúdka. Horčičné semienka majú aj analgetický účinok a podporujú činnosť dýchacieho systému.
Okrem toho je potrebné vedieť, že horčica má nízky obsah kalórií. Jedna čajová lyžička obsahuje len asi 5 kcal. Navyše má nízky glykemický index, takže ju môžu používať aj diabetici a ľudia s inzulínovou rezistenciou.
Zaujímavosťou je, že studená horčica sa môže aplikovať zvonka na mierne popáleniny a boľavé svaly a kĺby. Ak máme plesne na nohách, môžeme si nohy namočiť do roztoku horčice vo vode. Takto namočené nohy pomôžu aj pri zahriatí organizmu počas prechladnutia.
Napriek tomu je dôležité si uvedomiť, že horčica nebola vytvorená ako liek alebo doplnok stravy. Jej funkcia je zvyčajne ako potravina. Vzhľadom na jej vlastnosti však určite nie je na mieste dlho uvažovať o jej zavedení do svojho jedálnička.
2 Komentáre
Namiesto tela-postavy máte teľa živočícha? 😄👍
A ešte to dajú do nadpisu článku, dnes to tak funguje na Slovensku 🙂