Instantná káva bola dlho asi najbežnejšou formou, ktorú Slováci konzumovali. Až v posledných rokoch si začali obľubovať iné druhy kávy, ktoré sú zvyčajne oveľa kvalitnejšie. Tradícia instantnej kávy je však stále veľmi silná a v mnohých domácnostiach je neoddeliteľnou súčasťou raňajok alebo popoludňajšej desiaty.
Obľuba instantnej kávy je spôsobená kombináciou viacerých faktorov. V prvom rade je to jednoduchosť prípravy, na ktorú nepotrebujete nič okrem samotnej kávy a horúcej vody, ktorou ju zalejete. Je teda jasné, že na chalupách, ktoré Slováci tak milujú, ťažko nájdete niečo praktickejšie. Svoj podiel viny však nesú aj nadnárodné reťazce, ktoré tu instantnú kávu drahými kampaňami prezentovali ako niečo skvelé. Z dnešného pohľadu sa však zdá pravdepodobnejšie, že chceli na tomto trhu predať produkt s vysokou maržou, o ktorý už v západných krajinách nebol taký záujem.
Ako vznikla instantná káva
Neodsudzujme však instantnú kávu hneď, pretože má celkom zaujímavú históriu. Jej počiatky siahajú do roku 1901, keď bola prvýkrát uvarená, prekvapivo, v Japonsku. Dlho však bola len módnym výstrelkom obmedzenej skupiny ľudí. Masovú popularitu si získala až v roku 1937, keď spoločnosť Nestlé uviedla na trh prvú kávu v prášku, ktorá si rýchlo získala popularitu v americkej armáde počas druhej svetovej vojny.
Výroba instantnej kávy
Je to svojím spôsobom paradoxné, ale vlastne pochopiteľné. Tak ako je konečná príprava instantnej kávy v domácnosti jednoduchá, proces jej výroby je ešte zložitejší. Je to pravdepodobne najzložitejší model výroby spomedzi všetkých káv.
Základom sú zelené kávové zrná, ktoré sa lúpu z kávových čerešní. To potom musí prejsť štandardným procesom praženia ako každá iná káva. Potom sa varí v takzvaných extraktoroch. Tie si môžete predstaviť ako robustné valce z nehrdzavejúcej ocele, v ktorých sa z pražených zŕn vyrába veľmi silný kávový extrakt.
Výroba však ešte zďaleka nekončí. Kávový extrakt sa odoberie a ochladí na mínus 4 stupne Celzia. To preto, aby sa zachovala jeho chuť a aróma. Nasledujú ďalšie kroky, ktorých výsledkom je kávový granulát v nádobe, ktorý si kúpite v obchode.
Problémom procesu výroby instantnej kávy je, že surovina sa tu spracúva v hotových kusoch, a tak je kvalita značne narušená. Napríklad sa strácajú oleje alebo éterické oleje v kávovom zrne.
Kvalita kávy dostáva na frak
Dlhý proces varenia potom vedie k tomu, že štandardná chuť instantnej kávy je veľmi horká. Výrobcovia sa to potom snažia kompenzovať rôznymi spôsobmi, aby mohli vo svojich marketingových kampaniach vyhlasovať „pravú chuť kávy“. Ako však vie každý milovník pravej kávy, k tomuto svätému grálu sa dá priblížiť len z veľmi veľkej diaľky.
Instantná káva skrátka nikdy nebude chutiť ako čerstvo pražená káva. V skutočnosti ani nemôže. Skôr ako káva je to kávový nápoj. Na druhej strane nemá zmysel odsudzovať ľudí, ktorí ju majú radi a pijú ju z rôznych dôvodov.