Keď zistíte, čo dávajú do párkov, asi ich prestanete jesť

parky

Údeniny sú relatívne lacné, preto po nich mnohí ľudia radi siahajú. Okrem toho majú farbu a tvar, ktoré sú pre deti veľmi príťažlivé. Sú však zdravé a môžeme ich jesť bez obáv? Tu je celá pravda o zložení tohto obľúbeného mäsového výrobku.

V čase, keď čoraz viac ľudí kladie dôraz na zloženie potravín a snaží sa vyhýbať škodlivým zložkám, sa párky často berú pod drobnohľad. Asi každý si aspoň raz položil otázku, či sú zdravé. Vysvetlíme vám, ako môžete posúdiť ich kvalitu a vybrať si tie, ktoré vám neublížia.

Koľko mäsa je v párkoch?

O zložení párkov kolujú najrôznejšie legendy. Mnohí ľudia vtipkujú, že sú vyrobené z kartónu alebo toaletného papiera. Takéto názory si párky vyslúžili kvôli nízkemu obsahu mäsa v ich zložení. Niekedy je ho tam len 18 %. Výrobcovia sa však čoraz viac zameriavajú na kvalitu, takže nie je problém nájsť párky, ktoré obsahujú až 100 % mäsa.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Namažte tesnenia na dverách a dvere auta vám nikdy nezamrznú

Čo ešte obsahujú párky? Niekedy sa na obale objavuje skratka MSM, čo znamená mechanicky oddelené mäso od kosti. To však nemožno považovať za obyčajné mäso. Ide o chrupavky, kožu a šľachy, ktoré boli zomleté spolu s mäsom a nie sú kompletnou zložkou. To isté platí pre tuk a kožu z bravčového alebo hydinového mäsa. Tieto zložky zvyšujú obsah tuku a maskujú malé množstvo mäsa v zložení.

Čo ešte obsahujú klobásy?

V párkoch sa môžu nachádzať aj iné zložky, ktoré zlepšujú chuť, štruktúru alebo vôňu. Môžete sa s nimi stretnúť:

  • soľ,
  • cukor a glukózu,
  • škrob a maltodextrín (zabraňujú vytekaniu šťavy a nie sú nebezpečné, hoci maltodextrín má vysoký glykemický index, a preto výrazne ovplyvňuje rovnováhu cukru v tele),
  • kvasnicový extrakt a hydrolyzované rastlinné bielkoviny (zlepšujú chuť a sú bezpečné),
  • E250 dusitan sodný (dodáva peknú farbu a chráni pred botulizmom, ale môže podporovať rakovinu žalúdka),
  • E621 glutaman sodný (zlepšuje chuť, ale je podozrivý z toho, že prispieva k migréne),
  • E450, E451, E452, E401, E412 – zahusťovadlá a stabilizátory (nie sú škodlivé, hoci niektoré môžu pri nadmernej konzumácii spôsobiť vedľajšie účinky),
  • E262, E325, E331, E508 – regulátory kyslosti (chránia pred baktériami a sú zdravotne bezpečné)
TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Takto narúbete drevo aj bez sekery za 15 minút. Starý trik ohúril internet

Sú údeniny zdravé?

Na túto otázku je ťažké jednoznačne odpovedať. Všetko závisí od zloženia. Čoraz viac výrobcov si uvedomuje, že zákazníci uprednostňujú potraviny s tzv. čistými zložkami. Preto sa na pultoch supermarketov objavuje čoraz viac párkov, ktoré sú zdravé a možno s nimi zaobchádzať ako s akýmkoľvek iným mäsovým výrobkom.

Ako si vybrať zdravé párky?

Ak si chcete vybrať klobásy s čo najlepším zložením, musíte venovať pozornosť niekoľkým veciam. V prvom rade kupujte výrobky s čo najväčším množstvom mäsa a bez MSM. Venujte pozornosť množstvu soli (čím menej, tým lepšie). Vyhnite sa párkom, ktoré obsahujú dusitan sodný a glutaman sodný, ako aj hydinovým a bravčovým kožkám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *