Lieči črevá a pomáha chudnúť. Lacná superpotravina čaká v obchodoch

lanove semienko
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

O jeho vlastnostiach vieme už dlho – pili ho naše mamy, staré mamy a dokonca aj prababky. Ľanové semienko je neoceniteľným pokladom našej kuchyne, ktorý bol trochu zatienený zahraničnými superpotravinami. Správne pripravené pomôže postarať sa o zdravie čriev a zlepšiť metabolizmus.

Nenápadné, hnedé zrniečka ukrývajú skutočnú pokladnicu nutričných vlastností. O pití ľanového semena sa hovorí už dlho, no veľa ľudí nevedomky robí jednoduchú chybu, ktorá ľanové semienko pripravuje o jeho cenné vlastnosti. Pozrite sa, ako ľahko sa tomu dá vyhnúť a dbať o svoje zdravie naplno.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Tu vydržia vajcia čerstvé celé mesiace a nie je to chladnička

Je ľanové semienko zdravé?

Ľanové semienko je jedným z najlepších zdrojov vlákniny, a to rozpustnej aj nerozpustnej. Vláknina reguluje tráviaci systém, znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi a dodáva pocit sýtosti na dlhšiu dobu. To je obzvlášť cenné pre ľudí, ktorí chcú schudnúť alebo majú problémy so stolicou.

Ľanové semienka sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Okrem iného ovplyvňujú fungovanie mozgu a kardiovaskulárneho systému a znižujú riziko srdcových ochorení a rakoviny. Ľanové semienko je tiež zdrojom mnohých vitamínov a minerálov, ako sú vitamíny skupiny B, horčík, draslík, vápnik, železo a zinok. Kto by si pomyslel, že toľko sily sa skrýva v takom nenápadnom zrnku?

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Aké bude počasie v pondelok? V noci čakajme mrznutie

Ako jesť ľanové semienka?

Ľanové semienka sa dajú konzumovať mnohými spôsobmi. Možno ho pridať do jogurtov, müsli, ovsených vločiek, šalátov, polievok a omáčok. Mleté ľanové semienko sa môže použiť aj ako náhrada vajec v pečive.

Mnohí ľudia kupujú ľanové semienka už pomleté, čo je chyba, ktorá nás pripravuje o veľa z toho najcennejšieho, čo ľanové semienka obsahujú. Omega-3 mastné kyseliny a vitamíny v semenách sa pri mletí oxidujú. Oxidácia je proces, ktorý tieto dôležité živiny ničí a znižuje ich hodnotu pre telo.

Ak chcete maximalizovať prínosy konzumácie ľanových semienok, najlepšie je kupovať ich v celých semienkach a pomlieť ich tesne pred použitím. Tým sa skráti čas, počas ktorého sú semená vystavené pôsobeniu kyslíka, a ochránia sa ich citlivé živiny.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Slováci v Nitre prichytili muža, ktorý chcel platiť 13 ročnému dievčaťu a fotil sa jej vyzlečený

Okrem toho mletie ľanového semienka tesne pred konzumáciou zvyšuje jeho biologickú dostupnosť. Počas mletia sa semená rozbijú na menšie kúsky, vďaka čomu ich telo ľahšie strávi a vstrebe živiny, ktoré obsahujú.

Riešenie je jednoduché – kupujte ľanové semienka v pevnej forme. Pred konzumáciou ich zomeľte v mixéri alebo mlynčeku na kávu.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *