Lyžicu a misku s ľadom. To je všetko, čo potrebujete, aby vajíčka samé vyskočili zo škrupín

vajcia

Blíži sa obdobie, keď budú všetci kresťania jesť vajcia vo veľmi veľkom množstve. Je teda ideálny čas pripomenúť vám, ako najlepšie olúpať vajcia zo škrupín. Tieto triky sa vám budú hodiť najmä tesne pred veľkonočnými raňajkami!

Podľa mnohých odborníkov sa dospelému človeku odporúča zjesť maximálne 7 vajec týždenne. Ako však vieme, skutoční milovníci vajec tento povolený limit často prekračujú. Uvarené vajíčka najradšej jeme buď natvrdo, alebo na mäkko, a hoci sa zdá, že lúpanie vajec je pre väčšinu z nás samozrejmá úloha, dá sa to urobiť oveľa jednoduchšie a rýchlejšie. Určite vám pomôže trik s lyžicou a miskou s ľadom. O čo presne ide?

Ako si uľahčiť lúpanie vajec?

Nie je asi nič nepríjemnejšie ako vajce, ktoré sa lepí na škrupinu. Najhoršie je to vtedy, keď sa ponáhľate. Vtedy, aby ste vajce rýchlo ošúpali, takmer odtrhnete polovicu aj so škrupinou. Od čoho v skutočnosti závisí náročnosť lúpania vajíčka? Je to kyslosť. Práve preto sa staršie vajcia oveľa ľahšie lúpajú. Tie veľmi čerstvé majú jednoducho nižšie pH. Čo by ste teda mali urobiť, aby sa vám vajcia dobre lúpali? Jedným z online trikov je použitie lyžice a misky s ľadom.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Starý záhradkár povedal trik, ako sa zbaviť ľahko krtkov v záhrade

Podľa TikTokera pod menom @jortskitchen by ste mali tesne pred varením vajíčka udrieť lyžicou do škrupiny na niekoľkých miestach. Táto metóda je však medzi používateľmi internetu kontroverzná, pretože príliš silné údery môžu spôsobiť, že sa vajce rozleje.

Najlepší spôsob je vziať surové vajce do ruky a potom veľmi jemne udrieť lyžicou do jeho povrchu. Pre lepší účinok je dobré urobiť to na viacerých miestach. Potom takéto vajce stačí uvariť. Po vybratí vajíčka z vody ho treba ešte na chvíľu hodiť do misky s ľadom. To umožní vajcu vychladnúť a škrupina sa pod prstami skutočne sama odlepí.

Aký je najrýchlejší spôsob, ako olúpať vajce uvarené natvrdo?

Ak nechcete pred varením vajíčka udrieť lyžicou do škrupiny alebo sa bojíte, že to urobíte zle a vajíčko premárnite, oveľa bezpečnejší spôsob pre vás predstavuje trik so špendlíkom. Stačí, ak do vajíčka, ktoré bude mať izbovú teplotu, urobíte špendlíkom malý otvor. Dôležité je, aby ste škrupinu jemne prepichli do zaoblenej časti vajíčka. Nebojte sa, vajíčko nepremrháte. Ak urobíte naozaj malú dierku, nemalo by sa nič vysypať. Potom vajce uvarte a potom ho ošúpte. Tým, že škrupinu vopred prepichnete, by sa mala odlepiť oveľa ľahšie.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Zmiešajte tieto tri zložky a pite pred raňajkami. Boky a brucho začnú miznúť

Ďalším účinným spôsobom, ako si uľahčiť lúpanie vajec, je variť ich vo vode s jedlou sódou. V skutočnosti stačí na tento účel pridať len pol čajovej lyžičky jedlej sódy. Po uvarení vajec s týmto prídavkom by sa škrupina mala od povrchu vajíčka oddeliť oveľa ľahšie. Aké sú vaše tipy na to, ako olúpať vajce?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *