Ak ste niekedy uvažovali o tom, že štandardné kurča potrebuje určitý čas na dosiahnutie normálnej veľkosti vhodnej na mäso, a že chovatelia pridávajú rôzne doplnky do ich výživy, možno vás zaujíma, ako sa zbaviť týchto nežiaducich látok a škodlivých toxínov.
Portál sekrety-kulinarii ponúka riešenie, ako z mäsa odstrániť čo najviac škodlivých látok. Odporúča sa namočiť mäso do fyziologického roztoku pred varením. Týmto spôsobom sa molekuly soli dostanú do tkanív, čo spôsobuje, že voda zostáva v mäse a zabraňuje strate hmotnosti a vysušovaniu počas varenia.
Ešte účinnejšie je pridať do roztoku aj trochu citrónovej šťavy, ktorá pomáha odstrániť toxíny z mäsa. Takto pripravené mäso sa pri pečení v rúre stáva jemnejším a nevysychá.
Zistiť kvalitu mäsa je často zložité, pretože niektoré kúsky môžu byť napumpované rôznymi prísadami
Na to, aby ste mohli rozoznať kvalitu mäsa, existuje jednoduchý trik. Stačí odrezať malý kúsok mäsa a napichnúť ho na špajdľu. Potom priložte kúsok alobalu a zapáľte zápalku.
Ak sa mäso po 10 sekundách dymi a vonia ako grilované mäso, máte šťastie na kvalitné mäso bez prídavných látok. Avšak, ak začne z mäsa vytekať čierna šťava, je to znamenie, že mäso je napumpované nežiaducimi prísadami a radšej by ste mali zmeniť značku alebo mäsiara.
Hygiena pri príprave mäsa je tiež kľúčová. Surové mäso by sa nemalo umývať pod tečúcou vodou, pretože to môže spôsobiť kontamináciu baktériami. Tieto mikroorganizmy môžu spôsobiť rôzne ochorenia, ak sa nedodržiava správna hygiena a manipulácia s mäsom. Z odborníkov sa dozviete, že umývanie kuracieho, bravčového alebo hovädzieho mäsa nie je potrebné, pretože tieto druhy mäsa sa musia tepelne upravovať, čo zničí baktérie.
Ak však pristupujeme k príprave mäsa s dodržiavaním správnej hygieny, minimalizujeme riziko nakazenia a môžeme si vychutnať bezpečné a chutné jedlo. Nikdy nebol lepší čas na to, aby sme si uvedomili, že správna príprava a varenie mäsa môže mať veľký vplyv na naše zdravie.