Nemecká spoločnosť pre výživu (DGE) plánuje nové usmernenia pre svoje potravinové odporúčania. A chce navrhnúť, aby sa Nemci radikálne zdržali mäsa.
Z výbušného interného dokumentu o novej „potravinovej stratégii“ (výňatky z neho má k dispozícii BILD) vyplýva, že chce stanoviť novú maximálnu hranicu len desať gramov mäsa denne!
To nezodpovedá ani celému plátku salámy (15 gramov)! Alebo inak povedané: každý občan by mal povolený len jeden karé salám mesačne!
Kari klobása bola uverejnená v časopise „Lebensmittelzeitung“; jej autorom je Eckhard Heuser. Generálny riaditeľ nemeckého zväzu mliekarenského priemyslu sa pre časopis BILD vyjadril k plánovaným novým odporúčaniam na spotrebu mäsa: „Je to šialenstvo a je to nerealizovateľné.“
Je pravda, že smernicu ako takú nemusí nikto dodržiavať. Ale prevádzkovatelia jedální by k tomu mohli byť fakticky donútení, ak si chcú zachovať certifikát DGE. Jedálne, ktoré takýto certifikát nemajú, sú takpovediac považované za nezdravé. Heuser predpovedá: „Ak si nemôžete dať currywurst v jedálni, pôjdete do obchodu s čipsami pred ňou.
V súčasnosti ľudia v Nemecku konzumujú v priemere 19 gramov hydinového mäsa denne, plus 40 gramov červeného mäsa a 50 gramov spracovaného mäsa. To je spolu 109 gramov denne alebo 763 gramov týždenne.
DGE doteraz odporúčala konzumovať maximálne 600 gramov mäsa týždenne a podľa možnosti zaradiť do jedálnička vegetariánske dni – zo zdravotných dôvodov.
Za plánovanou reformou v oblasti mäsa sa skrýva ešte niečo: v budúcnosti sa majú v odporúčaniach zohľadniť aj environmentálne faktory, ako napríklad „udržateľnosť“.
To znamená, že už nepôjde len o to, koľko mäsa je zdravé alebo nezdravé, ale aj o vyváženosť potravín z hľadiska CO₂.
DGE pre BILD potvrdilo: „Revidujeme metódu, podľa ktorej sa budú v budúcnosti odvodzovať výživové odporúčania pre Nemecko týkajúce sa potravín. Konečné odporúčanie však ešte nebolo stanovené. V uniknutom dokumente sú uvedené len ‚predbežné výsledky novej metódy‘.
Odporúčania majú byť do konca roka zahrnuté do novej stratégie výživy ministra poľnohospodárstva Cema Özdemira (57, Zelení) a stať sa tak kvázi oficiálnymi.
DGE vo všeobecnosti zdôrazňuje: „Nikto nechce ľuďom zakazovať ich občasné jedenie karí klobásy. Ale spotreba mäsa v celej populácii je zo zdravotných dôvodov a z dôvodov udržateľnosti príliš vysoká, to je vedecký fakt.“
Menšia spotreba mäsa = lepšia klíma? Dolnosaská poľnohospodárska komora vypočítala, že aj zníženie spotreby mäsa na polovicu by Nemecko priblížilo k jeho klimatickým cieľom len približne o jeden percentuálny bod. Najväčší podiel na emisiách CO2 má energetický sektor (napr. elektrárne spaľujúce hnedé uhlie).
Heike Harsticková, výkonná riaditeľka Zväzu pre mäso, je zhrozená. Pre BILD povedala: „Dokonca aj v Nemecku už mnohí ľudia trpia nedostatkom niektorých živín, napríklad železa alebo vitamínu B12. Ak by nové výživové odporúčania, ktoré predložilo DGE, zostali v platnosti a odporúčali by sa také drastické obmedzenia živočíšnych potravín, tento nedostatok by sa ešte prehĺbil.“ Plánované referenčné hodnoty „nie sú nijako vedecky podložené“.