Mäsové obmedzenia v Nemecku: Jedna klobása mesačne pre každého

klobasa
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Nemecká spoločnosť pre výživu (DGE) plánuje nové usmernenia pre svoje potravinové odporúčania. A chce navrhnúť, aby sa Nemci radikálne zdržali mäsa.

Z výbušného interného dokumentu o novej „potravinovej stratégii“ (výňatky z neho má k dispozícii BILD) vyplýva, že chce stanoviť novú maximálnu hranicu len desať gramov mäsa denne!

To nezodpovedá ani celému plátku salámy (15 gramov)! Alebo inak povedané: každý občan by mal povolený len jeden karé salám mesačne!

Kari klobása bola uverejnená v časopise „Lebensmittelzeitung“; jej autorom je Eckhard Heuser. Generálny riaditeľ nemeckého zväzu mliekarenského priemyslu sa pre časopis BILD vyjadril k plánovaným novým odporúčaniam na spotrebu mäsa: „Je to šialenstvo a je to nerealizovateľné.“

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Rusko do rána masívne zaútočilo na hlavné mesto Ukrajiny

Je pravda, že smernicu ako takú nemusí nikto dodržiavať. Ale prevádzkovatelia jedální by k tomu mohli byť fakticky donútení, ak si chcú zachovať certifikát DGE. Jedálne, ktoré takýto certifikát nemajú, sú takpovediac považované za nezdravé. Heuser predpovedá: „Ak si nemôžete dať currywurst v jedálni, pôjdete do obchodu s čipsami pred ňou.

V súčasnosti ľudia v Nemecku konzumujú v priemere 19 gramov hydinového mäsa denne, plus 40 gramov červeného mäsa a 50 gramov spracovaného mäsa. To je spolu 109 gramov denne alebo 763 gramov týždenne.

DGE doteraz odporúčala konzumovať maximálne 600 gramov mäsa týždenne a podľa možnosti zaradiť do jedálnička vegetariánske dni – zo zdravotných dôvodov.

Za plánovanou reformou v oblasti mäsa sa skrýva ešte niečo: v budúcnosti sa majú v odporúčaniach zohľadniť aj environmentálne faktory, ako napríklad „udržateľnosť“.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Vegánske burgre neuspeli. Ľudia chcú skutočné mäso. Zatvárajú všetky pobočky v Anglicku

To znamená, že už nepôjde len o to, koľko mäsa je zdravé alebo nezdravé, ale aj o vyváženosť potravín z hľadiska CO₂.

DGE pre BILD potvrdilo: „Revidujeme metódu, podľa ktorej sa budú v budúcnosti odvodzovať výživové odporúčania pre Nemecko týkajúce sa potravín. Konečné odporúčanie však ešte nebolo stanovené. V uniknutom dokumente sú uvedené len ‚predbežné výsledky novej metódy‘.

Odporúčania majú byť do konca roka zahrnuté do novej stratégie výživy ministra poľnohospodárstva Cema Özdemira (57, Zelení) a stať sa tak kvázi oficiálnymi.

DGE vo všeobecnosti zdôrazňuje: „Nikto nechce ľuďom zakazovať ich občasné jedenie karí klobásy. Ale spotreba mäsa v celej populácii je zo zdravotných dôvodov a z dôvodov udržateľnosti príliš vysoká, to je vedecký fakt.“

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Slováci sem chodia na dovolenky. Teraz tam videli obrovského žraloka a natočili ho

Menšia spotreba mäsa = lepšia klíma? Dolnosaská poľnohospodárska komora vypočítala, že aj zníženie spotreby mäsa na polovicu by Nemecko priblížilo k jeho klimatickým cieľom len približne o jeden percentuálny bod. Najväčší podiel na emisiách CO2 má energetický sektor (napr. elektrárne spaľujúce hnedé uhlie).

Heike Harsticková, výkonná riaditeľka Zväzu pre mäso, je zhrozená. Pre BILD povedala: „Dokonca aj v Nemecku už mnohí ľudia trpia nedostatkom niektorých živín, napríklad železa alebo vitamínu B12. Ak by nové výživové odporúčania, ktoré predložilo DGE, zostali v platnosti a odporúčali by sa také drastické obmedzenia živočíšnych potravín, tento nedostatok by sa ešte prehĺbil.“ Plánované referenčné hodnoty „nie sú nijako vedecky podložené“.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *