Keď rozbijete surové vajce, okrem zjavného žĺtka a bielka niekedy uvidíte aj zvláštne vlákna alebo hrudky. To nevyzerá chutne a u mnohých ľudí to vyvoláva obavy. Čo je to biela kaša v surovom vajci?
Vlákna, výpotok, zárodky, vlákna, biele hrúdky- nazývame ich rôzne, a keď ich vo vajci uvidíme, zvyčajne začneme uvažovať, čo to je a či je to nebezpečné. Niektorí hovoria, že sú to hlísty, škrkavky, červy. A hoci sa niekedy vyskytujú, charakteristický biely hlien s nimi nemá nič spoločné.
Čo je biely maz v surovom vajci? Je úplne prirodzená
Biely zákal, ktorý vidíte pri rozbití surového vajca, je jednoducho chalaza. Táto štruktúra sa nachádza vo vajciach živočíchov. Na jednej strane sú pripevnené k membráne obklopujúcej žĺtok a na druhej strane k tej, ktorá obklopuje bielok.
Možno ich vidieť na oboch stranách žĺtka a ich funkciou je fixovať vaječnú bunku v stabilnej a nemennej polohe. Prítomnosť tejto bielej škvrny je preto úplne prirodzená a nemala by vyvolávať obavy. Práve naopak.
Chalaza je znakom toho, že vajce je čerstvé. Časom mizne, takže bude jasne viditeľná u tých vajec, ktoré boli znesené relatívne nedávno. Jej neprítomnosť však nemusí nevyhnutne znamenať, že vajce je už pokazené. Ak bolo správne skladované, je úplne bezpečné ho konzumovať.
Ako skladujete vajcia? Najhorším miestom sú dvere chladničky
Ďalším znepokojujúcim výtokom vo vajci môže byť červená škvrna. Aj to je úplne prirodzené. Je to jednoducho malé množstvo krvi sliepky, ktoré sa dostalo do vaječníka alebo vajíčkovodu. Ak vám červené škvrny alebo biely výtok berú chuť do jedla, môžete ich jednoducho odstrániť.
Ak chcete, aby vaše vajcia zostali dlhšie čerstvé, nezabudnite ich skladovať pri stálej teplote. Môže to byť chladná skriňa alebo najlepšie chladnička. Vyhnite sa ich skladovaniu na dverách, kde by boli vystavené teplotným výkyvom. Sledujte dátum spotreby, a akonáhle si všimnete, že vyzerajú zvláštne alebo začnú vydávať nepríjemný zápach, radšej ich nejedzte.