Nekupujte drahé maslo. Vyrobte si ho sami, stačia vám dve suroviny a je zdravšie

maslo doma vyroba
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Maslo kúpené v obchode môže mať dva problémy. Jedným z nich je zbytočne vysoká cena a druhým sú prísady, vďaka ktorým je maslo trvanlivejšie. Niektoré maslá by spĺňali „kóšer“ požiadavky, ale na druhej strane mnohé iné nie sú príliš zdravé ani výdatné.

Pritom výroba domáceho masla je úplne jednoduchá. Nielenže nemusíte ísť do obchodu a za 20 minút máte maslo na stole, ale presne viete, čo vaše maslo obsahuje, takže nič navyše. Existuje niekoľko spôsobov výroby masla a my vám ukážeme dva z nich.

Krémové maslo

Pripravte si smotanu na šľahanie, t. j. tú s obsahom 31 %. Ešte lepšie je zaobstarať si tú s vysokým obsahom tuku, ktorá má 35 %. Nalejte smotanu do mixéra a zapnite ho na 10 minút na najvyšší výkon. Po tomto čase by sa smotana mala zmeniť na maslo, ak nie, pokračujte ešte chvíľu. Potom tekutinu preceďte, nakoniec maslo vyklopte do cedníka, pričom prebytočnú smotanu stále vytláčajte lyžicou. Túto smotanu môžete použiť namiesto 12% smotany na varenie. Ak chcete, môžete maslo mierne osoliť. Nakoniec maslo uložte do chladničky a za hodinu ho môžete podávať.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Muž ukázal trik, ako sa ľahko zbaviť mravcov, aby vôbec neprišli

Jogurtové maslo s vysokým obsahom tuku

Podobne môžete vyrobiť maslo aj z bieleho jogurtu, len pozor, budete potrebovať nejaký s naozaj vysokým percentom tuku, ideálne 10 % alebo viac. Vložte ho do kuchynského robota alebo mixéra a pridajte príslušné množstvo vody. Na 500 g jogurtu použite 125 ml vody. Nastavte mixér na vysokú rýchlosť a mixujte približne 2 krát po dobu 10 minút. Po prvých 10 minútach skontrolujte maslo a v prípade potreby pokračujte v mixovaní. Potom zmes opäť preceďte cez sito a dôkladne „vyžmýkajte“. Maslo zabaľte do papiera na pečenie alebo preložte do misky a vložte do chladničky aspoň na hodinu, ideálne na tri. Domáce maslo spotrebujte do 3 týždňov od jeho výroby.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Neuveríte, ale toto lacné riešenie udrží vašu toaletu žiarivo čistú – a určite ho máte doma

Zaujímavosti o masle

  • Maslo je známe už 9 000 rokov.
  • Maslo obsahuje nielen veľa tuku, ale aj vitamíny A, E, D a K.
  • V dávnych dobách si severania maslo tak cenili, že ho pochovávali spolu s mŕtvymi, aby im prospelo v posmrtnom živote.
  • Prvé maslá sa vyrábali z ovčieho a kozieho mlieka, dnes vedie kravské mlieko.
  • Na výrobu 450 gramov masla je potrebných 10 litrov mlieka.
  • Maslo bolo pôvodne pokrmom chudobných, ale neskôr si ho do svojich kuchýň osvojili aj bohatí.
  • Podľa povery prvé maslo vyrobil omylom potulný cestovateľ. Na koňa si priviazal mech s mliekom a po celodennej prechádzke sa z neho stalo maslo.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Denný horoskop na nedeľu 20. apríla 2025

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *