Môže mať konzumácia ovocia aj nevýhody? Odpoveď na túto otázku závisí okrem iného od toho, v akú dennú dobu ich jete. Ovocie má na ľudský organizmus úplne iný účinok počas dňa a večer. A len jedna z týchto častí dňa je vhodná na konzumáciu týchto pochúťok.
O potrebe jesť veľa ovocia počuje už od útleho veku. Výhody toho, že si zvykneme často siahať po týchto lahodných prírodných pochúťkach, možno skutočne vymenúvať takmer donekonečna. A predsa sa medzi nimi môže vyskytnúť aj niekoľko nevýhod, ktoré vyplývajú z určitých špecifických okolností. Napríklad to, v akú dennú dobu po ovocí siahame. To je veľmi dôležité!
Jesť ovocie… zodpovedne
Výživové povedomie vedie čoraz viac ľudí k tomu, aby sa na ovocie pozerali nielen z hľadiska výhod, ale aj potenciálnych rizík. Ide predovšetkým o pojem glykemický index a možné zvýšenie hladiny glukózy v krvi po konzumácii ovocia. Pozorne sa pozrieť na tieto údaje je veľmi správne a vďaka nim si môžeme vytvoriť prvý záver. Najlepší čas na konzumáciu ovocia je ráno a predpoludním.
Aký je na to dôvod? Je to veľmi jednoduché. Ráno najlepšie fungujú tráviace enzýmy a metabolické procesy v našom tele nie sú nijako obmedzené. Vďaka tomu môžeme sladké ovocie bez problémov stráviť a zároveň využiť energiu, ktorú nám poskytuje. Existuje dobrý dôvod, prečo sa považuje za ideálne druhé raňajky.
Ovocie večer
Konzumácia ovocia večer je oveľa menej zvažovanou možnosťou. Nie je nič horšie (dobre, niečo by sa asi našlo) ako naservírovať si solídnu dávku jednoduchých cukrov v období zníženej aktivity. Dlhodobé následky môžu byť skutočne katastrofálne. Čoskoro si všimneme, že keď jeme ovocie – to zdravé ovocie, ktoré vychvaľujú vedci a odborníci na výživu na celom svete -, nechudneme, necítime sa lepšie a namiesto toho sme začali priberať.
Zaujímavé je aj to, že ovocie by sme nemali jesť po jedle. Môže totiž hroziť, že spustí kvasné procesy ešte v našom žalúdku. Preto sa odporúča počkať aspoň 1 – 2 hodiny po večeri, kým začneme chrumkať naše obľúbené sladké pochutiny.