Paradajky do chladničky? Tieto veci tam určite neskladujte

chladnicka
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Chladnička nie je len miestom na uskladnenie potravín, ale aj kľúčom k zdravej strave a k predchádzaniu plytvaniu. Bohužiaľ, mnoho ľudí robí základné chyby tým, že nevie, čo by malo ísť do chladničky a čo je lepšie skladovať mimo nej.

Nesprávne skladovanie potravín môže viesť k rýchlejšiemu kazeniu výrobkov, strate ich chuti a výživovej hodnoty, a dokonca k rastu škodlivých baktérií. Aby sme sa týmto problémom vyhli, oplatí sa oboznámiť s niekoľkými jednoduchými pravidlami, ktoré nám pomôžu zabezpečiť čerstvosť a kvalitu našich nákupov.

Čo uchovávať v chladničke a čo mimo nej?

Nie všetky potraviny dobre znášajú nízke teploty. Ak budete vedieť, čo uchovávať v chladničke a čo je lepšie skladovať pri izbovej teplote, môže to výrazne ovplyvniť chuť a čerstvosť vašich potravín.

📱 Súťaž o telefón v hodnote 1000€
👉 Sledujte náš Facebook
Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Dopravná nehoda v Banskej Bystrici: Kamión Tesco zablokoval výjazd na mesto

Zelenina a ovocie:

  • Do chladničky: Listová zelenina (šalát, špenát, rukola), brokolica, karfiol, ružičkový kel, paprika, zelená fazuľka, huby, bylinky, jahody, maliny, čučoriedky, višne.
  • Mimo chladničky: paradajky, uhorky, baklažány, papriky, avokádo, banány, jablká, hrušky, pomaranče, citróny, mandarínky.

Mliečne výrobky:

  • Mliečne výrobky: do chladničky: Mlieko, jogurt, kefír, smotana, tvrdé a žlté syry, maslo.
  • Mimo chladničky: V chladničke: plesňové syry, niektoré zrejúce syry (napr. mozzarella), tvaroh.
Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Muž v plnej rýchlosti z diaľnice narazil do zaparkovaného kamióna. Skončilo sa to tragicky

Mäso a ryby:

  • V chladničke: Surové mäso (hovädzie, bravčové, hydina), surové ryby a morské plody, údeniny, mleté mäso.
  • Mimo chladničky: Mäso a ryby v konzervách: varené mäso a ryby, mäso a ryby v konzervách.

Pečivo:

  • Mimo chladničky: Chlieb, rožky, bagety.
  • Výnimka: kváskový chlieb.

Korenie, oleje a iné suché výrobky:

  • Mimo chladničky: Soľ, korenie, bylinky, kari, múka, cukor, ryža, cestoviny, obilniny, káva, čaj.
  • Na chladnom a tmavom mieste: Olej (okrem sezamového), olivový olej.
  • V chladničke: V chladničke: sezamový olej.

Džemy, sirupy a konzervy:

  • V chladničke:
    Džem, marmeláda, konzerva, sirupy, otvorené konzervy.

Majte na pamäti, že ide len o všeobecné pokyny. Niektoré výrobky môžu mať mierne odlišné požiadavky na skladovanie. Vždy je dobré skontrolovať informácie na obale príslušného výrobku.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Zapnite si kúrenie počas týchto hodín. Váš domov bude teplý a vaše účty budú primerané

Ďalšie tipy:

  • Pravidelne kontrolujte obsah chladničky a vyraďte pokazené alebo prestarnuté výrobky.
  • Potraviny skladujte vo vzduchotesných nádobách alebo obaloch.
  • Udržujte v chladničke správnu teplotu (približne 4 °C).
  • Chladničku nepreplňujte, aby v nej mohol voľne cirkulovať vzduch.
  • Chladničku pravidelne umývajte, aby ste zabránili vzniku plesní a baktérií.

Správne skladovanie potravín je kľúčom k zdravej strave a predchádzaniu plytvaniu. Dodržiavaním jednoduchých pravidiel z tohto článku si môžeme dlhšie vychutnávať čerstvé a chutné výrobky.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *