Pite pohár denne a budete sa cítiť ako znovuzrodený

repa

Keď si predstavíme džúsy, v prvom rade sa nám vybavia asociácie s ovocnými šťavami. Z hľadiska výživových vlastností ich však prekonávajú zeleninové. Jednou z nich je šťava z červenej repy, ktorú si môžete ľahko pripraviť v domácej kuchyni.

Šťava z červenej repy má nielen intenzívnu farbu a chuť, ale aj mnoho cenných vlastností, ktoré pomáhajú udržiavať telo v kondícii a zdraví. Stojí za to zaradiť tento nápoj do svojho jedálnička.

Červená repa je v našej kuchyni známa už po celé generácie. Ľahko sa skladovala v zime, bola lacná na pestovanie a stala sa stálicou v našich domácnostiach.

Šťava z červenej repy je zdraviu prospešná

Šťava z červenej repy je skutočnou vitamínovou bombou, pretože obsahuje zložky ako železo, kyselinu listovú, horčík, draslík, zinok a vápnik. Obsahuje aj vitamíny A, C, E, K a vitamíny skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho tela. Vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov podporuje šťava z červenej repy imunitný systém.

Nezabudnite pozrieť toto:  Dôchodcovia musia nahlásiť, že žijú, inak im nepošlú dôchodky

Konzumácia červenej repy a pitie šťavy z nej vylisovanej je vhodné aj pri anémii. Hoci sa železo z rastlín v tele vstrebáva horšie ako živočíšne železo, konzumácia červenej repy môže byť napriek tomu nápomocná v boji proti nízkej hladine tohto prvku.

Betanín, farbivo zodpovedné za intenzívnu farbu červenej repy, je silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením a pomáha bojovať proti zápalom. Spomaľuje proces starnutia organizmu, takže pravidelným pitím šťavy z červenej repy sa trochu omladíme.

Ako si pripraviť šťavu z červenej repy?

Najlepšou voľbou je pomalobežný odšťavovač, ktorý umožňuje získať šťavu s vysokým obsahom živín. Môžete použiť aj mixér, ale majte na pamäti, že takáto šťava bude mať viac vlákniny a môže byť menej tekutá.

Nezabudnite pozrieť toto:  Gymnázium si chcelo uctiť obete, ktoré boli LGBTI. Kvôli Mazúrekovi to zrušili

Šťavu z červenej repy je najlepšie piť čerstvo vylisovanú, aby si zachovala všetky svoje výživové hodnoty. Po vylisovaní nechajte šťavu približne 30 minút odstáť, aby sa nápoj odplynil a stal sa ľahšie stráviteľným. Šťavu z červenej repy môžete zmiešať so šťavou z inej zeleniny, napr. z mrkvy, jabĺk. Takto si ľahšie zvyknete na jej chuť.

Šťava z červenej repy – kontraindikácie

Hoci je táto šťava skutočným pokladom, nie každý po nej môže siahnuť. Má v sebe veľa oxalátov, ktorým by sa mali vyhýbať ľudia trpiaci dnou, obličkovými kameňmi a reumatizmom. môže tiež znižovať krvný tlak, takže ľudia s nízkym krvným tlakom by ju mali konzumovať opatrne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *