Prečo sú uhorky zabalené v plaste? Dôvod je dôležitý a vôbec sa netýka čerstvosti

uhorky

Veľa sa hovorí o ekologickom prístupe, a tak sa mnohí ľudia čudujú, prečo sa uhorky balia do plastových obalov, keď sa tak radi vyhýbame prebytočným plastom, a iná zelenina sa dá kúpiť vo veľkom. Odkiaľ sa vzala táto myšlienka? Ukazuje sa, že dôvod je prekvapujúci.

Čerstvá uhorka je užitočná nielen na sendvič. Pripravujeme z nej šaláty a používame ju aj na večeru. Popri paradajkách je to jedna z najčastejšie kupovaných druhov zeleniny. V obchode však máme na výber medzi uhorkami zabalenými v igelite alebo mletými uhorkami. Prečo sú tie prvé zabalené v plaste? Málokto pozná dôvod.

Prečo sú uhorky zabalené v plaste? Tento typ obalu má špecifickú úlohu

Zaujímavé je, že nie všetky skleníkové uhorky sa balia do fólie. Týka sa to len tých, ktoré sa dovážajú zo zahraničia. Slovenské výrobky sa dajú kúpiť bez ďalšieho plastu. Prečo? Ukazuje sa, že fólia má ochrannú funkciu.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Pol pohára denne stačí. Po troch týždňoch budú vaše črevá ako nové

Ak by uhorky neboli zabalené vo fólii, stratili by svoje vlastnosti a predovšetkým by si nezachovali čerstvosť a chrumkavosť. Takto zabalený výrobok má predĺženú trvanlivosť až na dva týždne. Uhorky sa skladajú prevažne z vody, ktorá sa odparuje, a fólia tomu zabraňuje. Inak by boli uhorky zvädnuté a mäkké.

Sú uhorky balené vo fólii zdravé? Bez tejto ochrany by sa na pultoch obchodov nenachádzali.

Existuje ešte jeden dôvod, prečo sa uhorky balia týmto spôsobom. Táto zelenina je mimoriadne citlivá na etylén, ktorý vylučuje ovocie, ako sú banány, jablká alebo hrušky.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Viete, prečo sú tieto paradajky také hnedé? Slováci sa ich vzhľadu boja, ale nemali by sa

Pri preprave sa často prepravujú spolu s týmito produktmi, čo znamená, že rýchlejšie dozrievajú a rýchlejšie sa kazia. Fólia je určená na ochranu uhoriek pred týmto procesom. Predtým, ako ich vložíte do košíka, je však dobré skontrolovať ich čerstvosť. Na tento účel jednoducho stlačte konce zeleniny. Ak sú mäkké, radšej ich vráťte späť, pretože to je znakom toho, že uhorka môže byť pokazená alebo dokonca plesnivá.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *