Varenie v pare je jedným z najzdravších spôsobov prípravy potravín. Túto metódu môžete použiť, ak sa stravujete zdravo, diétne. Môžete ho použiť na varenie bez tuku. Ak nemáte parný varič, vyskúšajte jednoduchý trik, na ktorý budete potrebovať niekoľko guľôčok fólie.
Parný hrniec
Parný hrniec funguje na jednoduchom princípe. Na dno nalejete vodu a keď dosiahne 100 °C, začne sa odparovať. Tým sa postupne uvarí jedlo, ktoré vložíte do vyšších častí hrnca. Para preniká cez dno jednotlivých misiek, ktoré sú perforované. Alternatívou parného hrnca je parný hrniec, ktorý sa bežne používa na varenie knedlí v pare.
Zachovanie chutí a vitamínov
Varenie v pare zažíva skutočný rozmach. Je to ideálny spôsob varenia. Pri bežnom varení sa zničí väčšina cenných látok, ktoré sa vyvarili do vody. Metóda varenia v pare chráni vitamíny a zachováva ich v jedle. Ľahšie si zachovávajú aj svoju farbu. Chuť zostáva prirodzenejšia a ľahšie sa predchádza prevareniu.
Domáce varenie v pare
Táto účinná a úsporná metóda si nevyžaduje nákup žiadneho ďalšieho zariadenia. Pomocou hliníkovej fólie vytvorte tri guľôčky s priemerom 2 až 3 cm. Rozohrejte panvicu a vložte do nej guľky. Vypnite sporák. Položte jedlo, ktoré sa má variť v pare, ideálne na kameninový tanier. Ten položte na tri alobalové gule. Do panvice nalejte vodu. Mala by stúpať približne do polovice výšky guľôčok. Nakoniec všetko prikryte dobre priliehajúcou pokrievkou. Zapnite sporák na nízky stupeň a počkajte asi 10 minút. Keď sa vytvorí para, začne sa proces varenia. Pokrm otestujte pomocou vidličky a svojich chuťových pohárikov.
Tuk ako nositeľ chuti
Nepriateľom varenia v pare môže byť aj skutočnosť, že tuk je silným nositeľom chuti. Z dôvodu prípravy stravy sú preto potraviny niekedy o túto chuť ochudobnené. Môžete ju zlepšiť použitím olivového oleja alebo masla bezprostredne po varení. Chuť môžete vylepšiť aj pridaním obľúbených byliniek do vody. Rybu môžete tiež pokvapkať citrónovou šťavou.