Pri varení používajte tri guličky z alobalu. Trik ukázal známy šéfkuchár

alobal
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Varenie v pare je jedným z najzdravších spôsobov prípravy potravín. Túto metódu môžete použiť, ak sa stravujete zdravo, diétne. Môžete ho použiť na varenie bez tuku. Ak nemáte parný varič, vyskúšajte jednoduchý trik, na ktorý budete potrebovať niekoľko guľôčok fólie.

Parný hrniec

Parný hrniec funguje na jednoduchom princípe. Na dno nalejete vodu a keď dosiahne 100 °C, začne sa odparovať. Tým sa postupne uvarí jedlo, ktoré vložíte do vyšších častí hrnca. Para preniká cez dno jednotlivých misiek, ktoré sú perforované. Alternatívou parného hrnca je parný hrniec, ktorý sa bežne používa na varenie knedlí v pare.

Zachovanie chutí a vitamínov

Varenie v pare zažíva skutočný rozmach. Je to ideálny spôsob varenia. Pri bežnom varení sa zničí väčšina cenných látok, ktoré sa vyvarili do vody. Metóda varenia v pare chráni vitamíny a zachováva ich v jedle. Ľahšie si zachovávajú aj svoju farbu. Chuť zostáva prirodzenejšia a ľahšie sa predchádza prevareniu.

Domáce varenie v pare

Táto účinná a úsporná metóda si nevyžaduje nákup žiadneho ďalšieho zariadenia. Pomocou hliníkovej fólie vytvorte tri guľôčky s priemerom 2 až 3 cm. Rozohrejte panvicu a vložte do nej guľky. Vypnite sporák. Položte jedlo, ktoré sa má variť v pare, ideálne na kameninový tanier. Ten položte na tri alobalové gule. Do panvice nalejte vodu. Mala by stúpať približne do polovice výšky guľôčok. Nakoniec všetko prikryte dobre priliehajúcou pokrievkou. Zapnite sporák na nízky stupeň a počkajte asi 10 minút. Keď sa vytvorí para, začne sa proces varenia. Pokrm otestujte pomocou vidličky a svojich chuťových pohárikov.

Tuk ako nositeľ chuti

Nepriateľom varenia v pare môže byť aj skutočnosť, že tuk je silným nositeľom chuti. Z dôvodu prípravy stravy sú preto potraviny niekedy o túto chuť ochudobnené. Môžete ju zlepšiť použitím olivového oleja alebo masla bezprostredne po varení. Chuť môžete vylepšiť aj pridaním obľúbených byliniek do vody. Rybu môžete tiež pokvapkať citrónovou šťavou.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *