Keď pripravujete rezne na obed, samozrejme chcete, aby boli v prvom rade mäkké a šťavnaté. Nikto nemá rád tvrdé a ťažko rozhrýzateľné žuvačky. Do mäsa však nevidíme a výsledná chuť často závisí predovšetkým od kvality mäsa.
Zjemnite mäso pomocou sódy
Každé mäso je iné. Niektoré sa po chvíli roztopí, iné nemá pri rovnakom postupe mäkké kosti. Preto je dobré každý kus vopred preventívne zmäkčiť. Aby sa zbytočne nevysušil a aby sme mu i nám dodali čo najšťavnatejšiu chuť.
Existuje niekoľko spôsobov, ako to dosiahnuť. Plátky mäsa, či už hovädzieho alebo bravčového, posypte jedlou sódou, nechajte chvíľu odstáť a potom opláchnite. Potom postupujte tak, ako ste zvyknutí. Pridáme soľ, korenie a cesnak a dusíme alebo smažíme v trojobale. Uvidíte, že mäso bude vďaka tomu naozaj mäkké a šťavnaté. Žiadne výnimky.
Môžete ho však aj marinovať. Tá nielenže celý plátok prenikne svojimi chuťami, ale vďaka správnym prísadám bude aj jemný.
Dajte rezňom kyslú chuť
Okrem rôznych korenín by marináda mala obsahovať aj kyslé prvky. Aby ste ovplyvnili tvrdosť vlákien mäsa, musíte použiť látky, ktoré obsahujú miernejšie kyseliny a dokážu preniknúť do svaloviny. Patrí k nim citrón, ocot, červené víno, ale aj kefír alebo horčica.
Plátky môžete niekoľko hodín marinovať len v kefíre, bez akýchkoľvek ďalších prísad. Alebo ich môžete potrieť horčicou. Pri dusení môžete použiť aj paradajky, vďaka ktorým sa mäso nakoniec jednoducho roztopí.
Trojitý obal obsahuje aj horčicu
Samozrejme, šéfkuchári všetky tieto triky poznajú a neváhajú ich použiť. Preto do vajíčka v trojobale pridávajú nielen soľ, ale aj trochu horčice. Aby bol vyprážaný rezeň mäkký a šťavnatý.
Horčicu alebo kefír sa oplatí pridať aj do mletého mäsa, rovnako ako sódu bikarbónu. Stačí však ½ polievkovej lyžice na 1 kg mäsa. Uvidíte, že vaše mäsové guľky nebudú mať konkurenciu. Zároveň budú veľmi jemné a šťavnaté.
Hovädziu pečeň môžete tiež nechať cez noc odpočívať v marináde z kefíru a horčice v chladničke. Ich špecifická chuť a vôňa sa touto kyslou zmesou úplne odstráni a zostane len jemné mäso.
Nebojte sa ponoriť rezne z akéhokoľvek druhu mäsa do kyslých produktov. Urobí im to len dobre.