Nie nadarmo sa raňajky označujú za najdôležitejšie jedlo dňa. Je zodpovedné za stimuláciu metabolizmu, vyrovnanie hladiny cukru v krvi a dodanie potrebnej energie. Podľa biochemičky a autorky bestsellerov o správnej výžive je najlepšou voľbou zvoliť suchý pokrm, napríklad omeletu so zeleninou.
Nestabilná hladina glukózy? Začnite suchými raňajkami
Mnohí z nás ráno inštinktívne siahajú po čerstvom ovocí, sladkom pečive alebo ovsených vločkách s orechmi a ovocím, ktoré sú považované za kráľa raňajok.
Pritom stabilizácia hladiny cukru je mimoriadne dôležitá, najmä pre správnu funkciu mozgu, ako v rozhovore pre časopis Vogue vysvetľuje Jessie Inchauspé, francúzska biochemička, autorka bestsellerov o správnej výžive a influencerka známa na Instagrame pod pseudonymom Glukózová bohyňa.
„Neuróny reagujú na zápal po náhlom zvýšení hladiny cukru. Môžeme potom pociťovať tzv. mozgovú hmlu, ktorá sa prejavuje problémami so sústredením, ťažkosťami so zapamätaním alebo chronickou únavou. To zvyšuje riziko vzniku neurodegeneratívnych porúch, ako je napríklad Alzheimerova choroba. Zdravá strava je kľúčom k ochrane mozgu pred týmito ochoreniami.“ – upozorňuje odborník.
A dodáva, že nevyhnutnou súčasťou zdravej stravy sú správne zložené raňajky.
„Uvádza sa, že drvivá väčšina populácie má nestabilnú hladinu glukózy. Slané raňajky sú výborným nástrojom v boji proti tomuto problému,“ – upozorňuje.
Ako by mali vyzerať ideálne raňajky?
Čo by ste si teda mali ráno dať na tanier?
„Omeleta z dvoch vajec so syrom feta a paradajkami je kompletné a vyvážené jedlo, ktoré zabráni náhlemu nárastu glukózy vedúcemu k následnému poklesu energie a kulinárskym chutiam,“ – radí Inchauspé.
Toto je len jeden z príkladov. Namiesto vajec môžeme zvoliť iné zdroje bielkovín, napríklad nesladený jogurt, tofu alebo arašidové maslo. Hodia sa aj sendviče s kváskovým celozrnným chlebom, tahini a zeleninou, suché ovsené vločky so špenátom, vajíčkami, hubami a avokádom alebo tvaroh s cherry paradajkami, uhorkou, soľou a korením.
„Kľúčom k úspechu je zabrániť prudkému nárastu cukru v krvi. Keď dôjde k takémuto prudkému nárastu, naše mitochondrie sa preťažia a začnú produkovať chemické látky nazývané voľné radikály, ktoré poškodzujú naše bunky, mutujú DNA, vedú k oxidačnému stresu a zápalom,“ – vysvetľuje odborník.
Milovníci sladkostí však nemusia lámať ruky. Odborník má pre nich praktické rady.
„Nemusíme sa úplne vzdať cukru, len sa naučme, kedy ho jesť, aby sme čo najmenej škodili svojmu zdraviu. Nezabudnime začať deň suchou chuťou. Ak máme veľkú chuť na sladkosti, jedzme ich ako dezert po slaných raňajkách, nikdy nie na začiatku jedla,“ – uzatvára Inchauspé.