Pozná to asi každý používateľ mikrovlnnej rúry. Vložíte do nej jedlo a po ohriatí je čiastočne horúce a čiastočne úplne studené. Ak chcete tento problém vyriešiť, oplatí sa zistiť, ako funguje rúra, ktorú používate každý deň. Poradíme vám, ako jedlo v mikrovlnnej rúre ohrievať rovnomerne.
Väčšina z nás používa mikrovlnnú rúru, pretože je to rýchly spôsob, ako zvýšiť teplotu potravín. Ukazuje sa však, že nie vždy je účinná. Niekedy sa jedlo ohrieva nerovnomerne – niektoré je horúce a niektoré ľadovo studené. Existuje jednoduchý spôsob, ako tento problém odstrániť.
Prečo sa jedlo v mikrovlnnej rúre neohrieva rovnomerne?
Skôr ako si vysvetlíme, ako jedlo v mikrovlnnej rúre ohrievať rovnomerne, musíme si vysvetliť, ako tento malý spotrebič funguje. Rúra využíva elektromagnetické vlny. Tam, kde je ich amplitúda vysoká, sa jedlo ohrieva. Tam, kde sú takzvané uzly, sa energia na jedlo neprenáša a v dôsledku toho je jedlo studené. Dôležitý je aj obsah vody v potravinách. Najlepšie sa zohrievajú veci, ktoré sú vlhké, pretože voda uľahčuje získavanie energie z elektromagnetických vĺn. Je zaujímavé, že potraviny sa ohrievajú pomalšie, keď sú suché, aj keď je v nich príliš veľa vody.
Ako jedlo v mikrovlnnej rúre ohrievať rovnomerne?
Elektromagnetické vlny nie je možné vidieť voľným okom. Ako teda viete, kde sú menej ohrievané oblasti? Možno ste si všimli, že studené časti pokrmu sa zvyčajne nachádzajú v strede taniera a teplé časti bližšie k okraju. Aby sa tanier ohrieval rovnomerne, jednoduchým trikom je umiestniť tanier priamo na okraj otočnej základne vo vnútri mikrovlnnej rúry. Samozrejme, tento trik nebude fungovať, ak do mikrovlnnej rúry vkladáte veľmi veľký pokrm, ktorého veľkosť vás núti umiestniť ho presne do stredu. Ak však použijete menší riad, ktorý môžete umiestniť bližšie k jednej zo stien, určite pocítite rozdiel.
Ako inak rovnomerne ohrievať jedlo v mikrovlnnej rúre?
Ak nemôžete použiť trik s umiestnením taniera k okraju otočného dna mikrovlnnej rúry (napr. kvôli jeho veľkosti), môžete použiť ešte 2 užitočné triky.
- Usporiadajte jedlo do kruhu tak, aby uprostred nebolo nič. Bližšie k okraju pokrmu by sa malo ohrievať dobre a rovnomerne.
- Ak je potrebné jedlo ohrievať dlhší čas, nenastavujte mikrovlnnú rúru hneď napríklad na 5 minút. Vložte jedlo na 1 minútu, potom ho vyberte a premiešajte. Tento cyklus opakujte, kým jedlo nebude mať správnu teplotu. Tento trik sa okrem iného osvedčil pri polievkach, ktoré sa kvôli vysokému obsahu vody zohrievajú ťažšie.