- 17 augusta, 2023
- Zatiaľ bez komentára
- 4minúty čítania
Rakúšan zjedol kebab a zomrel. Nakazené poľské mäso obsahuje salmonelózu, dávajte si pozor
63-ročného obyvateľa rakúskeho Korutánska, ktorý sa otrávil salmonelou z kebabu, sa nepodarilo zachrániť. Kuracie mäso, ktoré zjedol, malo pochádzať z Poľska.
Rakúsky denník „Kronen Zeitung“ so sídlom vo Viedni ako prvý informoval o prípade hromadnej otravy salmonelou z poľského kuracieho mäsa. Dnes sa už hovorí o „veľkolepom škandále“ a „smrtiacom mäse z Poľska“. Čo presne sa stalo vo Freudovej vlasti?
Kontaminované kuracie mäso v Rakúsku
Podľa denníka Kronen Zeitung sa už 27 ľudí otrávilo salmonelou po konzumácii hydinového mäsa v rôznych prevádzkach s kebabom. Epidemiologické informácie ukázali, že každá z týchto reštaurácií používala mäso pochádzajúce z Poľska. Okrem toho sa podobné prípady otravy vyskytli v tom čase okrem iného aj v Nemecku.
Prípad sa stal obzvlášť závažným, keď jeden z otrávených pacientov zomrel. Rakúsky úrad pre zdravie a bezpečnosť potravín vydal komuniké, v ktorom uviedol, že príčinou smrti tohto muža bola konzumácia kebabu. Nešťastnou súčasťou pokrmu bolo údajne poľské kuracie mäso.
Objasňovanie týchto ohnísk nákazy spôsobenej potravinami prebieha v úzkej spolupráci medzi AGES, ministerstvom zdravotníctva a príslušnými štátnymi orgánmi. Predbežné vyšetrovania s vysokou pravdepodobnosťou naznačujú, že zdrojom nákazy je hydinové mäso poľskej výroby,“ uvádza sa v oznámení Rakúskej agentúry pre bezpečnosť potravín, z ktorého cituje Wprost.
V rámci reakcie na tieto udalosti rakúsky Sanepid preskúmal vzorky podozrivého mäsa z našej krajiny. Analýza odhalila prítomnosť salmonely, ale len v jednej z podozrivých spoločností.
Tvrdé slová v tlači
Vyšetrovanie pôvodu kontaminovaného mäsa pokračuje, ale informácie, ktoré priniesol denník Kroneng Zeitung, nie sú povzbudivé. Podľa novín sa infekcie rovnakým bakteriálnym kmeňom vyskytli nielen vo všetkých rakúskych spolkových krajinách (s výnimkou Tirolska), ale aj v Nemecku, Dánsku, Francúzsku, Holandsku, Nórsku a Spojenom kráľovstve. Rakúske noviny to opisujú strohými slovami:
Lacné mäso z Poľska je obrovským problémom nielen pre miestnych poľnohospodárov. Objavenie salmonely a vysoká spotreba antibiotík spôsobujú, že poľské potraviny sú najhoršie v EÚ
Z vyhlásenia rakúskych úradov sa tiež dozvedáme, že Poľsko (podľa databázy Európskeho systému rýchleho varovania pre nebezpečné potraviny) už deväťkrát nahlásilo kontamináciu kuracieho mäsa salmonelou.