Zmierňujú stres a upokojujú nervy, sú osvedčeným prostriedkom proti nevoľnosti a páleniu záhy počas tehotenstva a výskum naznačuje, že môžu znižovať riziko srdcových ochorení. Pozrite sa, prečo je dobré mať vždy po ruke niekoľko mandlí.
Mandle, napriek tomu, že im bol prisúdený slávny titul „kráľ orechov“, nie sú orechy. Sú to semená mandľovníka obyčajného. Odborníci na výživu a lekári ich oceňujú pre ich bohatú výživovú hodnotu. Pochádzajú z Blízkeho východu, ale dajú sa ľahko kúpiť v obchodoch. Prečo by ste však mali siahnuť práve po nich?
Sú mandle zdravé? Na čo sú mandle dobré?
Mandle sa často označujú za jeden z najušľachtilejších orechov. Sú zdrojom vitamínu B2, vlákniny a mastných kyselín a obsahujú aj mnoho minerálnych prvkov. Vďaka tomu majú priaznivý vplyv na organizmus, pôsobia proti srdcovým chorobám a pomáhajú v boji proti nevoľnosti, stresu alebo páleniu záhy. Treba spomenúť, že mandle patria k najlepším zdrojom vitamínu E na svete, ktorý je známy ako „vitamín mladosti“.
Podľa štúdie britských vedcov z Aston University mandle znižujú riziko srdcových ochorení. Zaznamenali tiež zlepšenie krvného obehu a zníženie krvného tlaku. Okrem toho mandle zvyšujú inzulínovú odpoveď a znižujú hladinu LDL cholesterolu u ľudí s prediabetom, čím znižujú riziko vzniku cukrovky druhého typu. K týmto záverom dospeli v roku 2010 vedci z americkej Loma Linda University.
Kto by mal jesť mandle?
Keďže mandle sú bohaté na horčík a vitamíny skupiny B, ovplyvňujú správne fungovanie nervového systému, podporujú pamäť a myšlienkové procesy a majú antidepresívny účinok. Ľudia, ktorí bojujú s chronickým stresom, by preto mali zabezpečiť prítomnosť mandlí vo svojom jedálničku.
Mandle sú bohatým zdrojom bielkovín. Majú ho v sebe viac ako niektoré strukoviny. Preto sú odporúčanou súčasťou vegetariánskej stravy. Okrem toho mandle prinášajú úľavu tehotným ženám – sú liekom na rannú nevoľnosť a pálenie záhy. Okrem toho kyselina listová obsiahnutá v mandliach podporuje vývoj tehotenstva.
Okrem toho mandle podporujú odbúravanie tukov. Nenasýtené mastné kyseliny obsiahnuté v mandliach zabraňujú hromadeniu tuku a regulujú metabolizmus. Mandle obsahujú aj veľké množstvo vlákniny, ktorá účinne zapĺňa žalúdok a dodáva dlhodobý pocit sýtosti.
Koľko mandlí môžete denne zjesť?
Mandle sú veľmi výživné, ale zároveň majú vysoký obsah energie. 100 g týchto orechov obsahuje 50 g tuku, čo úplne pokrýva dennú potrebu tejto živiny pre dospelého človeka. Čo sa týka kalórií, 100 g mandlí poskytuje približne 580 kcal.
Aby ste si mohli vychutnať priaznivé účinky mandlí, je dôležité konzumovať ich s mierou. Odborníci odporúčajú zaradiť do jedálnička len hrsť týchto orechov niekoľkokrát týždenne alebo niekoľko kúskov denne (približne 28 g). Vzhľadom na vysoký obsah kalórií môžu mandle konzumované v nadmernom množstve spôsobiť zvýšenie telesnej hmotnosti (ako aj zápchu). Mali by sa preto považovať za náhradu iných potravín a nie za doplnkovú desiatu.